Torsdagskrönika och matchtips inför FINALDAGEN!

Godkväll!

När vi alla hade ropat faran över och såg fram emot att spela klart årets tävling i obrutet solsken ställde vädret till det för oss idag.

Vid 17-tiden öppnade sig himlen för första gången, och det rejält, varpå såväl spelare i pågående matcher på alla banorna, samt publik, snabbt samlades under skärmtaket vid klubbhuset. Snart satte någon på Gyllene Tiders ”Sommaren är kort” i högtalarna, varpå lite skön spontandans uppstod under smattret från plåttaket, ett skönt ”moment” från årets Ljugarn Open. Direkt efter att det slutat regna var ett dussintal personer snabbt ute med rakorna och spelet var sedan, ösregnet till trots, åter i gång efter någon timme. Tack för hjälpen alla som hjälpte till!

Alla matcher hann dock inte spelas klart innan regnet föll igen. Nu var klockan över 20:00, så där bröt vi för dagen. Semifinalen i Herr Singel A mellan Peter Karlsson och Jonas Widengren, drabbades hårdast. Peter tog första set 6-0 och blev breakad till 4-5 i andra set precis när regnet kom. När spelet återupptogs kunde Jonas serva hem andra set 6-4 och sedan vinna de första fyra gamen i tredje set, sedan kom regnet åter. Matchen spelas klart klockan cirka 10:00 imorgon, spelarna bestämmer själva tid. Semifinalen i Herr Dubbel B mellan Mattias/Sebastian Harring och Tom Grufman/Wille Edman hann inte påbörjas. Även den spelas därför under förmiddagen imorgon, giver att vädret står oss bi.

Nu undrar ni förstås varför vi inte tittar på SMHI eller YR och redan nu anpassar schemat efter det. Efter diskussion har vi kommit fram till att hålla oss till ordinarie schema (ungefär) med första finaler kl. 12:00. Skulle det regna, vilket prognosen alltså säger, så skjuter vi på allting, inklusive festen på Våffelmagasinet, till på lördag. Prognoserna har emellertid ändrats hela sommaren och därför står vi kvar vid ordinarie schema och hoppas att så sker även denna gång.

Hur gick det då i dagens matcher? Eftersom vi nu är framme i finalomgången får vi ta det klass för klass.

I Dam Singel A gick Victoria Högset till final, efter att ha besegrat Madde Ödqvist, som därmed slipper möta sin dotter eftersom Elsa i sin semifinal vann över Märta Vucetic. Victoria och Elsa spelar final.

I Dam Singel B spelas finalen som tidigare meddelats (inga matcher idag) mellan Sara Wennerblom Birgander och Felicia Hedström.

I Dam Dubbel hade vi en semifinal som omfattades av gårdagens tips. Cissi Grufman och Sussi Vucetic, som varit i final de senaste fem åren och vunnit flertalet av dessa, vann som Tävlingsledningen förutspått mot Paula Lidström och Madde Ödqvist 6-3, 6-1. I finalen väntar Annika Hogen och Victoria Högset, som vann sin match över Ulrika Elzvik och Anna Wränghede i matchtiebreak, 6-3, 2-6, 10-6.

I Herr Singel A pågår alltjämt matchen mellan Peter Karlsson och Jonas Widengren, som alltså fick avbrytas pga. regn i ställningen 6-0, 4-6, 0-4. I finalen väntar Filip Engström, som fick hårt motstånd i första set mot Stefan Noble, men som sedan bekvämt kunde segla in i mål i undanvind med siffrorna 6-3, 6-0.

I Herr Singel B hade vi en semifinal som tippades i gårdagens krönika, nämligen den mellan Fredrik Estelle och Mattias Harring. Harring inledde bäst här och tog första set 6-4, men Estelle kom tillbaka med hjälp av sin beryktade forehand och tog såväl andra set 6-2 som matchtiebreak 10-4. I finalen väntar Simon Bertman, som läst många krönikor och ägnat mycket tid åt att fundera på hur man ska spela mot John Bolljompa Andrén, något som få Ljugänningar har klurat ut. Men nu har en till gjort det, Simon går till final efter en stark vinst med 6-4, 6-1.

Sedan har vi klassen OldBoys, som faktiskt är färdigspelad. I och med att John Andrén vunnit alla sina matcher har vi här årets första vinnare i Ljugarn Open, grattis Jompa!

I Herr Dubbel A hade vi den sista matchen i gårdagens krönika och här stack krönikören ut halsen mot Seedningskommiténs syn. Det borde han inte ha gjort. Även om Nathan/Widengren inledde starkt med att ta första set 6-4 och även leda andra set komfortabelt, med 4-1, lyckades Noble/JMC vända på steken och efter 6-4 i andra set tvinga fram ett matchtiebreak, som de också lyckades stänga i 10-8. I finalen väntar Filip Engström och William von Pongracz, som också de inledde starkt 6-4 och precis som i den andra semifinalen hade de 4-1 i andra set. Efter att Karlsson/Vucetic hämtat upp till 4-4 och 40-15 i Karlssons serve och var på god väg att följa Stefan och Jacks mönster på banan bredvid, vann William och Filip i stället tre raka poäng och bröt till 5-4, varefter Filip kunde sedan serva hem matchen 6-4, 6-4.

I Herr Dubbel B har vi endast det ena finalparet klart. Pigge Werkelin och Simon Röcklinger gjorde en stark insats mot Simon Bertman och Joel Hansén, i en match som de vann 6-1, 6-3. I final väntar antingen Tom Grufman och Wille Edman, eller Mattias och Sebastian Harring, som alltså spelar imorgon förmiddag om vädret så tillåter.

I mixed dubbel spelades två jämna semifinaler i de orkanlika förhållandena. Jonas Tydén och….vänta nu, Jonas Tydén ja, han har ju slunkit förbi helt obemärkt i denna krönika. Så kan vi ju inte ha det. Jonas är en grym kille och en duktig tennisspelare som varit klubbchef i Smedslättens tennisklubb i sju/åtta år. Han har jobbat med OS-laget och haft ett antal andra förbundsroller, bland annat i Team Stockholm. Han jobbar nu som klubbchef i Saltsjöbadens LTK och därmed förstår ni också varför Jonas blixtinkallades till ett par sena träningspass med sin ordförande häromkvällen, för att denne i första omgång i Herr Singel B skulle säkerställa sitt omval på kommande föreningsstämma. De som uppskattar denna krönika har faktiskt till del också Jonas att tacka, då han varit en inspirationskälla med föregångaren som han skrev under KM i Smedslättens LTK. Men nog om Jonas. Han spelar tillsammans med sin Ulrika Elzvik, och de bemästrade idag vinden bättre än undertecknad och Susanne Vucetic i den ena semifinalen, som de vann med 6-3, 7-5. Men som ni förstår känns det ändå viktigt att framhålla att vi förlorade mot ett rikigt proffspar! I finalen väntar dock inte bara en annan utan två andra Vucetics, nämligen Jonas egen adept och elev Arvid och hans storasyster Märta.

Slutligen har vi Generation Dubbel. Nästa år kommer vi sannolikt att utöka tävlingen med en Generation Dubbel B som spelas med grön boll om något av paren vill det. Gruppen inbegriper idag allt mellan par som kan spela A-dubbel tillsammans och barn som vill prova på en tävling med sin mamma eller pappa. Då klassen är stor och vi tror att fler kommer att anmäla sig i en B-klass, finns såväl förutsättningar som goda skäl för en B-klass, tycker vi. Nog om detta. I år har vi en finalfavorit i repris. Mulle och Sam Schröder vann sin semifinal mot Wille Edman och Jack Melcher-Claësson, medan Arvid tillsammans med undertecknad till sist i matchtiebreak lyckades besegra Axel och Matz Bengtsson (som kommer bli ännu farligare nästa år om Axel fortsätter tävla).

Där har vi våra 9 finaler (och två hängmatcher). I skrivande stund åskar det, medan regnet fullständigt vräker ned. Mycket talar för lördagen som finaldag, i så fall med samma tider som imorgon. Men vi gör ett försök utifall att metrologerna har fått det hela om bakfoten.

DET ÄR VIKTIGT - att alla som ska spela final har kollar schemat på nätet, då vissa justeringar har gjorts i matchtiderna.

Slutligen har jag idag fått mina fiskar varma av Saga Nichols, som anser att deras mopsar på ett felaktigt sätt ges skulden för ett antal missöden i denna krönika. Vi kommer att diskutera detta under kommande dagar för att försöka reda ut eventuella missförstånd. Men Saga du ska veta att jag alltid har rätt. Se bara på alla tips. Du kan också fråga Charlie och Laban. De vet.

170 matcher är spelade. 11 återstår. Vi ses på finaldagen.

Välkomna!

Tävlingsledningen

Föregående
Föregående

Finaldagen flyttad till lördag!

Nästa
Nästa

Finaldag på BjörkvalIen och tennisparty på Våffelmagasinet