Hej alla tennisvänner!

Nu närmar sig Ljugarn Open 2020 sitt crescendo. Under sex intensiva dagar vi tillsammans spelat och roddat hela 195 tennismatcher i 14 klasser. Tack till alla som har spelat och kämpat i solen, men också till alla som har bidragit som matchvärdar eller på annat sätt. När det nu återstår endast nio matcher, känner jag att det är dags för en liten sammanfattning, så att vi alla vet vad vi har att vänta oss på lördag.

Men innan jag går igenom vad som egentligen har hänt hittills i respektive klass, så vill jag uppmärksamma er på att hela nio finaler spelas på lördag(inte på fredag på grund av förväntat regn) mellan kl. 11:30 och 19:00

Från kl. 16:00 kommer dessutom Lilla Trägårn att servera hamburgare (och vegetariskt alternativ) på plats invid banorna på Björkvallen. Ta därför gärna med hela familjen, något att sitta på samt något att dricka, så ser vi gemensamt till att eftermiddagen kompenserar för frånvaron av en riktigt tennisfest (som ni förhoppningsvis har sett att vi ställer in pga. Covid-19).

Finalschema lördag 25 juli 2020

Tid         Bana              Klass                       Spelare (seed)

11:30     Davidson       Mixed                     Susanne/Ulf Vucetic (1) – Elsa Svärdström/Sam Schröder (4)

13:00     Davidson       Herr Dubbel A      Peter Karlsson/Ulf Vucetic (1) – Stefan Noble/Jack MC (2)

14:30     Davidson       Herr Singel A         Filip Engström (2) – Jonas Widengren (-)

14:30     Borg               Dam Singel A        Victoria Högset (1) – Märta Vucetic (-)

14:30    Wilander       Dam Singel B        Johanna Helin (2) – Julia Asarnoj (-)

14:30    Edberg           Herr Singel B         William von Pongracz (3) – Axel von Pongracz (-)

16:00 – 1900, Lilla Trägårn severar mat

16:00     Davidson       Gen Dubbel           Mulle/Sam Schröder (1) – Arvid/Ulf Vucetic (2)

16:00     Borg               Pojkar 12               Elton Beer (1) – Gösta Skau (2)

16:00     Wilander       Jun Dubbel             Emma/Axel von Pongracz (-) – Adam/Noel Hedin (-)

Efter sista match: Prisutdelning                         

Nu över till våra 195 matcher; vi börjar med klasserna där vi redan har segrarna klara:

Vid tretiden idag spelades final i Dam Dubbel. Här lyckades slutligen Sussi Vucetic och Cissi Grufman försvara sin titel och därmed sin första seed. På vägen fram till final hann vinnarna ge respass först till Elsa Ödquist och Märta Vucetic, därefter till Elsa Svärdström och Ella Vucetic. Telefonen till BRIS går varm hemma på Kvarnbacksvägen. I finalen bjöd andraseedade och nykomponerade paret Lisa Dauchez och Victoria Högset hårt motstånd i en jämn och välspelad tillställning som slutade 6-2/7-6 och som krävde fem eller om det var sex matchbollar för att avgöras. Grattis Cissi och Sussi!

Samtidigt spelades final i Herr Dubbel B. Det helt otippade och därmed med brett stöd i bygden oseedade paret Jocke Schött / Olof Dahlbom skrällde sig till final genom att bland annat tidigt skicka hem andra seedade hockey/fotbollsparet Wränghede/Lindemann samt därefter fjärde seedade Kricke Beer/Johannes Lundblad. Tävlingsledningen noterar till sin förvåning att Jocke Schött inte alls agerade det sänke som hade förväntats av alla tennisinsatta Ljugännningar, utan faktiskt tidvis bidrog till parets framgång med riktigt fint spel. Seedning till nästa år är fortfarande osannolik men kommer ändå (väldigt kort) att övervägas. På andra sidan nät i finalen stod bröderna Axel och William von Pongracz, som helt enkelt blev för svåra för den dynamiska duon Schött/Dahlbom. Ungt tävlingsspel vann denna gång med viss tydlighet över stil och rutin, matchen slutade 6-2, 6-0, grattis till Pongraczarna! 

Oldboys spelades som en pool och som flera gånger förr, stod John Bolljompa Andrén med bucklan i hand när festen var över. Att bli Jompad är något som rekommenderas endast i kombination ett par efterföljande sessioner hos legitimerad psykolog. Jompa kan förlora första set hur stort som helst, men den som inte passar sig blir sedan inlockad i att spela efter den jompska taktpinnen och plötsligt befinner sig motståndaren i ett matchtiebreak, som han undrar hur han hamnat i samtidigt som han försöker hämta andan och få ned pulsen. Sedan är han kort och gott ”jompad”, utan att alls förstå vad som egentligen hände. Både John Lindberg och Peter Elmhorn fick ge sig mot Jompa i matchtiebreak. Grattis Jompa!

Slutligen har klassen Flickor 12 spelats klart i poolformat där Agnes Lundblad stod som segrare tätt följd av Ida Högset. Bra spelat och grattis tjejer!

Vi vänder oss nu till de klasser som ännu inte är avgjorda och börjar med damklasserna.

Dam Singel A spelas finalen mellan fjolårssegrarinnan och första seed Victoria Högset och oseedade Märta Vucetic. Victoria har på vägen slagit ut Elsa Svärdström (6-4/7-6) och därefter Josefin Jarlheden (6-3/6-4). Märta har fått gå tre matcher, först mot Anna-Kajsa Stengård (4-6, 6-4, 6-1), därefter mot tredje seed Annika Hogen (6-4, 7-6) och slutligen mot fjolårsfinalisten och andra seed Madde Ödquist (6-4/6-4). Lycka till på lördag, finalen spelas på bana Borg kl. 14:30!

Dam Singel B har andra seed Johanna Helin planenligt tagit sig till final genom att slå ut Fanny von Pongrazc (6-0, 6-1), Frida Bargo (6-0, 6-2) samt fjärde seed Lisa Harring (6-1, 6-2). På andra sidan nät väntar i finalen oseedade Julia Asarnoj, som är på besök från Sudret. Hade mamma och pappa förstått sin dotters talang (och tävlingsformen i Ljugarn Open), undrar jag om Julia hade fått ställa upp. Men vem kan klaga över att få en oplanerad helvecka på Björkvallen, även om det blir en sidådär 100 mil extra i bilen? Julia började stabilt med att besegra Kristina Svensson 6-0, 6-2. Därefter tog hon sig överraskande förbi första seed och titelhållaren Maria Fredriksson och slutligen monterade hon ned Ljugarns egen bollvägg Marie Cavallin. (Ej att förväxlas med den bollvägg som bär texten ”Inget spel efter 22:00”, även om uppmaningen i sig inte är irrelevant i ljuset Maries genomsnittliga matchtid på dryga tre timmar). Även denna final spelas på lördag klockan 14:30, bana Wilander.

Om vi nu övergår till Herr Singel A, så har vi här en final helt utan tvillingar på jag vet inte hur länge. Kanske sedan dess Marcus Nathan senast besegrade Jakob Svärdström. Filip Engström har denna vecka lyckats kombinera sex/sju privatlektioner i padel och nattskiftet på Brunan med att samtidigt till Gotländsk Sommarvals dansa sig igenom startfältet till final. Filip är andra seedad efter att i fjol pga. skada tvingats ge upp finalen mot Peter Karlsson. På vägen till final i år har han i tretakt skickat hem först Yamin Granberg (ett välkommet nytillskott till tävlingen) (6-3, 6,0), Ulf Vucetic (6-1, 6-1) samt i semifinal den mångfaldige vinnaren och tredjeseedade Stefan Noble. Stefan var stark i första set och tog det 6-4, varefter Filip lade på grammofonskivan och så var det 6-2, 6-1 i de två sista seten. På andra sidan nät står en för bygden okänd kille vid namn Jonas Widengren. Per Schött (ni vet han som slagit Björn Borg men ändå slår upprepade dubbelfel på citronen när han tar en Björn Borgare på Pigan) lyfte tidigt fram att Jonas ser ut som ett löfte; ”Bättre än Nathan”, hade Persa hört. Och ser man på. Gammal är äldst. Jonas började med att skicka hem kompisen och fjärde seed Marcus Nathan i tre set (6-1, 5-7, 6-3). Därefter fick Patrick Törn se sig besegrad 6-2, 6-2, varefter Jonas även slog fjloårssegraren och första seed Peter Karlsson i dagens sista match. Peter tog första set 6-3 men föll sedan offer för ett på Björkvallen sällan skådat fotarbete kombinerat med taktisk excellens. Lycka till på lördag Filip och Jonas. Banan heter Davidson och klockslaget är 14:30.

Herr Singel B så blir den en familjeintern historia som kommer utspela sig på bana Edberg klockan 14:30. Tävlingsledningen satte stort hopp till William von Pongracz, som seedades trea. William är född 2004 och har visat fina framsteg under senare år. Willam har på vägen till final slagit ut Noel Hedin (6-1, 6-3), Elmer Gahrton (6-2, 6-2), sjätteseedade Matz Bengtsson (2-6, 6-4, 10-4) och slutligen ingen mindre än Jompa Andrén. William såg under andra set vara på väg att bli jompad men lyckades kravla sig ur Andréns grepp och slutligen vinna i avgörande tiebreak. Mindre tippad motståndare är lillebror Axel, född 2007. Axel har på vägen fram till final besegrat Christer Ahlqvist (6-0, 6-2), femte seed Johannes Lundblad (7-6, 7-6), fjärde seed Tom Grufman (6-3, 6-1) och slutligen andra seed Wille Edman 6-7, 6-0, 10-7. Lycka på lördag killar!

Herr Dubbel A blir det till skillnad från i A-singeln tvillingtätt i finalen. Första seed Peter Karlsson/Ulf Vucetic har på vägen till final besegrat Petter Jacobsson och kusinen Ola (6-1, 6-0), sedan Arvid Vucetic/Sam Schröder (6-4, 6-4) och därefter tredje seed Staffan Carlnäs/Yamin Granberg (6-3, 6-2). På andra sidan när står Stefan Noble och en man som vi tror är Jack Melcher-Claesson. Det ser ut som Jack, men han är lite svår att identifiera i den grodmansdräkt, eller om det nu är summan av 14 olika neoprenskydd som sammansvetsats för att skydda hans ytterst känsliga lekamen mot de ansträngningar som en tennismatch kan medföra. Stefan och Jack har besegrat Kricke Beer och William von Pongracz (6-2, 6-1), Fredrik Estelle och Johannes Lundblad (7-6, 6-0) samt i en rafflande och välspelad semifinal Marcus Nathan och Jonas Widengren (7-6, 7-6). Lycka till (men inte för mycket, förutom till Peter) – vi ses på bana Davidson klockan 13:00 på lördag. Lite av en förvärmning till alla singelfinaler.

Mixed Dubbel är den största klassen och här har första seedade Sussi och Ulf Vucetic har gått genom turneringen genom att, efter att ha fått w/o mot Julia Borgström/Hugo Mårtensson, besegra Lisa och Mattias Harring (6-1, 6-1) samt därefter Cecilia och Tom Grufman (6-1, 6-2). I finalen väntar fjärde seedade Elsa Svärdström och Sam Schröder, som först har skickat hem Ami Åström och Jacob Wahlberg ned längs Storvägen mot hamnen med siffrorna 6-1, 7-6. Därefter Monika Möller och Pigge Werkelin (efter välkommet besök) hem till Brissund utanför Visby efter 6-2, 6-2 och slutligen Liv och Bernhard Asarnoj rakt ned till Sudret efter siffrorna 6-1, 6-3. Mixedfinalen blir först ut av finalerna på lördag, den spelas klockan 11:30 på bana Davidson. 

Generation Dubbel bjuder på en repris av de två senaste årens finaler. Titelförsvarande och därmed förstaseedade Mulle och Sam Schröder har gått stabilt genom turneringen utan att förlora set. De har besegrat Lisa och Gösta Skau (6-1, 6,0), Cecilia och Tom Grufman (6-2, 6-3) och till sist Marc och Peter Bergqvist (6-2, 6-2). I finalen möter de Arvid och Ulf Vucetic som har tagit sig till final genom att besegra Ian och Jeremy Harcourt (6-2, 6-3), Olof och Jan-Erik Dahlbom (6-3, 6-1) och tredjeseedade Wille Edman och Jack Melcher-Claesson (6-2, 6-3). Denna match spelas på lördag klockan 16:00 på bana Davidsson. Kanske värt att notera är att denna finalmatch under de senaste två åren har vunnits av det par som i semifinal slagit Edman/MC, detta enligt utsago från en man klädd i neopren. Vi får se (och hoppas lite) att neoprenmannen har rätt (för en gångs skull).

Pojkar 12 samlade ett digert startfält. Final i denna klass spelas på lördag klockan 16:00 på bana Borg mellan första seedade Elton Beer och andra seedade Gösta Skau. Elton har på vägen till final besegrat Axel Eliasson i en jämn match (4-6, 6-2, 10-6) samt därefter fjärde seed Emil Brandström (6-4, 6-3). Gösta har först besegrat Hugo Stenberg med siffrorna 6-2, 6-2 och därefter Filip Möllsten 3-6, 6-3, 10-6. Lycka på lördag killar och kom ihåg att ha kul på banan! Och till mammor och pappor, ingen coaching under match!

Nu är vi framme vid den sista klassen, junior dubbel. Även här spelas final på lördag 16:00 (bana Wilander) mellan paren Emma och Axel von Pongracz samt Adam och Noel Hedin. Emma och Axel besegrade i semifinal Elton Beer och Hugo Melcher-Claesson 6-4, 3-6, 10-4, medan Adam och Noel besegrade Gustav och Hugo Stenberg 7-5, 6-2.

Ni är alla varmt välkomna att heja på alla våra finalister på lördag. Boka gärna mat enligt separat instruktion i tidigare inlägg så kan Trägårn förbereda sitt arbete på bästa sätt. Välkomna på finaldag!

Hälsningar

Ulf Vucetic

Föregående
Föregående

Årets vinnare

Nästa
Nästa

Grillkväll på Björkvallen