Måndagskrönikan

Bra kämpat så här långt vänner!

I skrivande stund hänger regnet i luften och jag vill därför börja med att uppmärksamma er på att schemat för morgondagen (och även delvis onsdag) har ändrats. Eftersom SMHI säger att det skall regna i natt och in på förmiddagen, är första match imorgon planerad att starta 11:30. 

För att komma igång snabbt när regnet lättar uppskattar vi all hjälp vi kan få med att raka banorna fria från vatten så fort det slutar regna. Får vi väl bort vattnet brukar det torka upp fort, särskilt om vi också har lite vind. 

Nu till vad som under de senaste dagarna har försiggått på Björkvallen. 

Jag cyklade ikväll ner efter middagen för att hämta resultaten och mötte där Rebecca Cavallin, som just klivit av en hård match i Generation B. Med stadig blick och klar röst förmedlade Rebecca: ”Det var mammas fel. Helt och hållet.” Hur är det man säger, alla barn väntar på att föräldrarna ska säga förlåt, medan alla föräldrar väntar på att barnen skall säga tack? Rebecca skojar dock, som så ofta. Inga sorger där och Marie behöver inte be om ursäkt den här gången heller. De har haft en kul timme men förlorat jämnt 3-6, 4-6 mot Jesper och Johan Spanne. Generation B har visat sig bli precis så avslappnad och populär som vi hoppades. Tack för att ni gör Ljugarn Open kul för alla barn! 

Två speldagar har hunnit passera och totalt 65 matcher har spelats klart. Många matcher har varit jämna och gått till matchtiebreak. Det är underhållande att se (och själv uppleva) hur pulsen stiger i matchtiebreak. Vi vill ju alla spela en match till! 

Det har gått rimligt bra med att hålla tiderna, men idag var vi nästan en timme försenade mot kvällen. Om alla kan spara fem minuter per match genom att komma in snabbt på banan och bolla in i högst fem minuter, så kan vi undvika den förseningen. Matchvärdarna får också gärna mana på lite extra så att matcherna kommer i gång snabbt.

För att först följa upp föregående krönika kan konstateras att Per Schött och Putte Ericksson får anses ha återupprättat sin heder genom att i kraft av en gemensam fyrdubbel ålder (minst) jämfört med motståndarna Wille Edman och Axel Björnstierna, vinna en tight match som gick till tiebreak i andra set. 130 years of stamina defeated 30 years of young eagerness. Persa and Putte are back.

Vi hade också idag vår första seedningsskräll, när Björn Kristiansson lyckades vända sin match i Singel B mot andraseedade Jonas Högset, efter att först ha förlorat 0-6 i första set. En fråga att fundera över är om just den här Björnen inte bara går i ide under vintern, utan mellan varje match? Uppvaknandet efter att Björnen har väckts verkar ta sisådär en halvtimme och ofta resultera i ett sömnigt 0-6. Men väl vaken sträcker Björnen typiskt sett lite på sig, gäspar ett par gånger och lappar därefter till sin motståndare men en lika kraftfull som distinkt lavett. Ifrågavarande Björn har nämligen på två dagar vunnit inte bara en utan två singelmatcher, och därtill även sin första dubbelmatch, efter att först ha blivit tilldelad en delikat munk av sin motståndare i första set. Det kan låta självklart när man säger det såhär, men för den som drömmer om en väg mot final som korsar Björnens, väck honom inte med en syltmunk. Det slutar sällan bra.

I Oldboysklassen, som var liten i år med endast tre deltagare, kan vi konstatera att John Bollkompa Andrén redan har säkrat segern genom två vinster och 24-7 i gameskillnad. Det har tagit många år att fullända jomperiet, som spelstrategin kallas. Och att hitta ett sätt att besegra det förefaller ta ännu längre tid. Jompa sitter säkert på tronen, stort grattis!

Någon undrade idag varför det inte finns en klass för old women. Då kan jag meddela att det är för att det inte finns några old women på byn, dock finns förstås ett antal ladies. Om ni tycker att vi ska ha en ladies-klass nästa år, säg till så fixar vi såklart det!

På tal inte om old, men young, women, hade vi en mycket välspelad match på morgonen mellan två unga tjejer. Julia Kauppi Ahlström, född 2008, lyckades efter en stark insats besegra duktiga Sofie Dahl, född 2006, i Damsingel B med 6-2, 6-1 för att senare på eftermiddagen övertrumfa morgonens bedrift genom att även slå Felicia Hedström i Damsingel A med 7-5, 6-2. Är det uppeggat för en seedningsskräll i nästa runda tro? På tisdag möter Julia andraseedade Josefin Karlsson i Singel B, för att sedan på onsdag ta sig an förstaseedade Victoria Högset i Singel A. Vi följer Julias framfart med stort intresse!

Under morgonen kom också mixedklassen i gång på allvar. Tyvärr fick första seedade paret Tyden/Elzvik kasta in handduken på grund av en inflammation i foten som Jonas ådragit sig genom att enligt egen utsago ”gå runt för länge på Mallorca i flip flops”. Han har alltså drabbats av så kallad ”flipflopfot”. Det är farligt med semester, rent livsfarligt. Vi hoppas nu att Jonas äter ordentligt med piller så att han kommer till start i herrdubbel A. Kanske finns Djokos toalettbreakspiller att införskaffa på apoteket i Hemse? Kan vara värt en resa dit för Jonas!

Seeden har i övrigt hållit i mixed men det var nära ögat både för andraseedade Vucetics - som hade två matchbollar emot sig mot Maria Fredriksson och Olof Dahlbom, men på något sätt lyckades kravla sig av bana Edberg som vinnare – och för Mulle och Elsa Schröder som samtidigt lyckades vända 3-6, 1-4 mot Jack och Sara Melcher-Claesson till vinst i matchtiebreak. Vi kan också konstatera att Frippe Estelle och Cecilia Grufman tog sig vidare genom att besegra Hogen/Bergqvist samtidigt som Göran Andersson och Josefin Jarlheden monterade ned såväl Maria och Jompa Andrén, som Fanny och William (a.k.a. hetsporren) von Pongracz. Högsets gick in i andra omgången och besegrade där Lena och Petter Jacobson och samtidigt lyckades Sandbergs, eller familjen Stödstrumpa som de har kommit att kallas på byn, med bedriften att göra en så kallad ”Robinson”. 

Vad är en Robinson kanske ni nu undrar och frågan är om ens Sandbergs själva vet? Jo, men då skall jag berätta: Att göra en Robinson innebär att man sätter sig i en sits där man blir strandad på en ö utan tillgång till vare sig mat eller vård. Utan att gå in i detalj på exakt vem som fallit offer för den Sandbergska framfarten idag, kan jag konstatera att det kan bli svårt för Sandbergs att boka en biljett hem med Destination Gotland. Någon våffla nere i hamnen lär det definitivt inte bli och att söka vård hos den lokale ortopeden förefaller uteslutet. Det kostar att ta sig till final i Ljugarn Open, men vägen ligger öppen för Sandbergs.

Imorgon börjar spelet som sagt 11:30 och på agendan står bland annat först kvartsfinaler i Damdubbel och senare kvartsfinaler i Mixed och round of 16 i Herr Singel A, där alltså de seedade spelarna går in i turneringen.

Spänningen på Björkvallen stiger, vi ses imorgon!

Tävlingsledningen

Föregående
Föregående

Tisdagskrönikan

Nästa
Nästa

Efter sol kommer regn