Onsdagskrönikan och matchtips inför torsdagen

Godkväll!

Onsdagen förlöpte enligt plan på Björkvallen och för detta tackar vi våra matchvärdar. Exempelvis Peter Bergqvist som på föredömligt vis – vänligt men bestämt - tillsåg att inbollningarna hölls till fem minuter. Glöm inte att tacka dem för sin insats när ni är på Björkvallen. Utan brett engagemang, inget Ljugarn Open!

Vi har några matcher att följa upp, men också som vanligt några iakttagelser.

En första iakttagelse är – Var är Mathias Lindemann? Det är så osedvanligt tyst på bänken, då Lindemann inte är på plats, för att liverecensera vad som sker inne på banan. Vad den ene och andre spelaren gör, borde göra och borde ha gjort. Ofta med hög stämma, och under pågående poäng. Under padelturneringen gick tävlingsledningen och hämtade en rulle silvertejp som drogs två varv runt Lindemanns limpsax, varefter ljudnivån kunde hållas på en för omgivningen hanterbar nivå. Men nu är det väl allt lite väl tyst? Var är du, Lindemann? Men vänta, jag tror att jag vet: Lindemann har just gått i pension och bytt telefonnummer till XXXX – 911 911. Han är alltså ute och finåker, och ni som gillar bilar förstår varför. Det är ett ”jävla drag”, enligt Lindemann själv. Ni som inte förstår vad jag menar kan alltid ringa Lindemann, så förklarar han. Kanske tar han er rentav på en tur. Kanske till och med till Björkvallen imorgon?

En annan iakttagelse, inte från tennisbanorna men från Våffelmagasinet, som idag testade ljudet inför fredagen under ett välbesökt ”After Pir”, är att Jakob – Ljugarns gladaste kille – har drivit glass- och våffelkiosk på somrarna i sisådär fem år, samtidigt som han egentligen alltid har velat driva nattklubb. Plötsligt faller allt på plats. Jakobs lite sköna vaggande gångstil, hans ständiga leende, solglasögonen och den bakåtframvända kepsen. Allt sitter plötsligt där det ska, när Jakob hostar klubb. Fredagen ser lovande ut, Jakob är taggad som aldrig förr. Kricke är inspelad DJ. Gabbe Cavallin har kalibrerat öltappen. Detta kan bli sommarens kväll!

Om vi nu kommer till våra tips så börjar det bli lite tjatigt. Tävlingsledningen har ju alltid rätt.

Tvillingarna Noble respektive Karlsson är båda vidare till semifinal, enligt prognos. Karlsson manövrerade komfortabelt ut undertecknad 6-1, 6-2, och jag kan konstatera att det inte blir fler game om man bara spelar varannan poäng bra. Hur blir man av med de dåliga poängen? Det ska jag fundera över i vinter. Matchen mellan Stefan Noble och Marcus Nathan blev precis som vi hade trott välspelad, där Stefan tog första set för att sedan hamna i underläge i andra set 1-4. Nathan såg ut att ha ätit sig in i matchen och Stefan började fasa för ett tredje set, med trötta bollar och sega ben. Stefan tog dock tag i det hela, spelade noggrant och kunde vända andra set till seger 6-4. Vi har återigen ett tvillingpar vidare i semifinal, Stefan mot Filip Engström (som vann sin match mot Axel von Pongracz) samt Peter mot Jonas Widengren, som satte Micha ”the Machine” Rosenthal på plats 6-0, 6-2. Micha som har södra Gotlands bästa fysik och som delar sin smak för solglasögon med Arnold Swarzenegger, räckte alltså inte till mot Jonas rörlighet och smarta spel. Micha laddar om till nästa år.

På damsidan såg vi Victoria Högset, regerande mästarinnan, kliva in i Dam Singel A och där vinna över duktiga Louise Sandberg, som bjöd fint motstånd. Matchen var välspelad och jämn men slutade 6-2, 6-2 i Victorias favör som planenligt och enligt Tävlingslednings prognos tog sig vidare till semifinal.

Slutligen hade vi den högintressanta damdubbeln mellan å ena sidan Elsa Ödqvist och Märta Vucetic och å andra sidan Paula Lidström och Madeleine Ödqvist. Tävlingsledningen hade här fel, i sin tro att Paula och Madde skulle få jaga game, rentav cykla hem. Första set var jämnt och svängde lite fram och tillbaka, men när det väl skulle avgöras var det Madde (och Paula) som klev fram. Madde med sin oefterhärmligt peppande inställning (hon peppar sig själv, sin medspelare, sina motspelare, åskådarna, matchvärdarna, killen med glassmaskinen, han som kör Spendrupsbilen, ja alla inom hörhåll och gärna under pågående match), agerade bollvägg vid nät, satte ett antal avgörande volleys och därmed säkrades första set 6-4. I andra set fick Elsa och Märta en bra start, och kunde spela hem setet 6-3. Nu var vi inne i matchtiebreak och precis som i flera andra matcher där juniorer möter seniorer så står det 6-0 eller om det var 5-1 till seniorerna vid första sidbytet. Juniorerna måste vara med direkt! I detta fall slutade det med seger för seniorerna, som inte cyklar, utan promenerar med stolt hållning, hem till middagen. Elsa och Märta måste till nästa år träna på att vara mer aktiva vid nät, så ska nog juniorerna till sist ta över, tiden talar för dem. Men än så länge, är de fortfarande juniorer i sammanhanget. Paula och Madde går vidare till semifinal!

153 matcher är nu spelade och endast 28 återstår. Vi är alltså framme i semifinaler och då känns det som ett bra tillfälle att utvärdera Seedningskommiténs arbete, bestående av Mulle Schröder, Annika Hogen, Jack Melcher Claësson samt undertecknad Ulf Vucetic, med överkucku SÖPD Per Schött.

En titt i lottningsträdet föranleder följande kommentarer:

I Dam Singel A är samtliga spelarna seedade 1-4 i semifinal; Victoria Högset, Märta Vucetic, Madeleine Ödqvist och Elsa Ödqvist.

Så är även fallet i Herr Singel A där seed 1-4, Filip Engström, Jonas Widengren, Stefan Noble och Peter Karlsson, är i semifinal. Även kvartsfinalparen följde här seeden, bortsett från att oseedade Axel von Pongracz lyckades besegra 6-seed Johan Sandberg i åttondelen.

B-klasserna är alltid svårare att seeda och i Dam Singel B har vi ingen av de (endast) två seedade spelarna (Maria Fredriksson och Lisa Harring) i semifinal. Där finner vi i stället Sara Wennerblom Birgander som spelar mot Josefin Karlsson, samt Frida Bargo som går upp mot Felicia Hedström.

I den stora herrar singel B-klassen, med 64-lottning, spelas semifinalerna mellan idel seedade par. Mattias Harring (seed 6) tar sig an Fredrik Estelle (seed 2), medan John Andrén (seed 3) möter Simon Bertman (seed 7).

Går vi sedan till dubbelklasserna så tog sig som refereras ovan oseedade Paula Lidström och Madde Ödqvist idag till semifinal, där de möter (seed 1) Susanne Vucetic och Cissi Grufman. I den andra semifinalen har vi Ulrika Elzvik och Anna Wränghede (seed 3) mot Annika Hogen och Victoria Högset (seed 2).

I herr dubbel A, Generation Dubbel och Mixed dubbel har seedningskommitén (precis som i Dam och Herr singel A) fått full pott.

I herr dubbel A har vi i semifinal Jack Melcher-Claësson/Stefan Noble (1) mot Marcus Nathan/Jonas Widengren (3) samt Peter Karlsson/Ulf Vucetic (2) mot Filip Engström/William von Pongracz (3).

I Generation dubbel; Arvid och Ulf Vucetic (1) mot Axel och Matz Bengtsson (4) samt Wille Edman och Jack Melcher Claësson (3) mot Sam och Mulle Schröder (2).

I Mixed dubbel Susanne och Ulf Vucetic (1) mot Ulrika Elzvik och Jonas Tydén (4) samt Märta och Arvid Vucetic (2) mot Elsa och Rikard Schröder (3).

Slutligen har vi Herr Dubbel B, där vi har två seedade par i semifinal. Simon Bertman och Joel Hansén tar sig an Simon Röcklinger och Pigge Werkelin (seed 3), medan Mattias och Sebastian Harring möter Wille Edman och Tom Grufman (seed 4).

Vi har totalt nio klasser (bortsett från Old Boys som är pool som ej är seedad), och vi har därmed 36 semifinalister. I fem av dessa nio klasser har alla semifinalisterna varit seedade 1-4. Full pott totalt sett för seedningskommittén hade varit 34, då endast två seedats i dam singel B. 27 av de 34 spelare som nu tagit sig till semifinal var seedade till semifinal (1-4), vilket ger en träffsäkerhet om cirka 80 procent.

Givet inverkan från mopsar från Lau, skador, krämpor, sena oplanerade kvällar med rikliga mängder av ädla drycker, tufft matchschema, svarta svanar mm, måste detta anses vara en alldeles enastående träffsäkerhet från seedningskommittén, som på stående fot härmed omväljs till Ljugarn Open 2022.

Klockan 9:00 kliver andra seedade Fredrik Estelle in i semifinal i Herr Singel B mot Mattias Harring. Fredrik som håller till i Lau på somrarna, är vida känd för sin makalöst hårda, toppade, tunga, forehand. Som slås ofta (alltid givet att han hinner runt) och bestämt. Mattias, som spelar en mer balanserad tennis, ska inte spela på Fredriks forehandsida. Fredrik ska å andra sidan gå runt på sin forehand och om inte annat pressa Mattias att ta risk för att undvika just detta. Fredrik spelar ett fysiskt krävande spel. Det är en lång väg runt till forehand ibland. Fredrik gynnas av den tidiga matchen, den spelas innan det blir riktigt varmt. Fredrik går vidare till final.

Klockan 11:00 spelas semifinal i Herr Dubbel A mellan fjolårssegrarna tillika första seedade Stefan Noble/Jack Melcher Claësson och tredjeseedade Marcus Nathan och Jonas Widengren. Stefan och Jack tappade set på storspelande juniorerna Arvid och Sam i kvartsfinalen, och de var inte riktigt i den form vi är vana att se dem i, även om de till slut stängde matchen med storspel i matchtiebreak. Marcus och Jonas gjorde samtidigt en mycket stark insats i sin match mot det meriterade och skickliga dubbelparet Staffan/Fredrik Carlnäs, som de besegrade med 6-1, 6-0. Här sticker Tävlingsledningen ut halsen och förutspår att seeden bryts. Nathan/Widengren går vidare till final.

På damsidan har vi i eftermiddagssolen 17:00 en drabbning mellan Madde Ödvist/Paula Lidström och fjolårssegrarna Cissi Grufman/Susanne Vucetic (seed 1). Kanske ska ett glas kall rosé medtagas av publiken till denna tillställning. Madde och Paula har båda spelat singel och har därmed fler matcher i benen. De har också spelat bra i dubbel senast idag. Cissi och Sussi har hållit sig till dubbeln men spelat både mixed och generation. Här tror tävlingsledningen att seeden håller. Cissi och Susanne går vidare till final.

Vi ses i solen på Björkvallen, nu går vi in på upploppet!

Tävlingsledningen

Föregående
Föregående

Finaldag på BjörkvalIen och tennisparty på Våffelmagasinet

Nästa
Nästa

Tisdagskrönikan och matchtips inför onsdagen