Tisdagskrönikan och matchtips inför onsdagen

Godkväll tennis lovers!

Här kommer kvällens krönika.

Vi börjar med matchen i Herr Dubbel B, mellan Per Schött och Patrick Putte Erickson. Om man gör ett nyckeltal av total ålder och idrottande på hög nivå så ligger dessa herrar förmodligen i topp. På andra sidan stod Simon Bertman och Joel Hansén, taggade till tänderna för att visa de äldre farbröderna var skåpet skall stå. Tävlingsledningen spådde ju att erfarenhet skulle väga tyngre än fysik i denna match, varför Schött/Erickson förväntades gå vidare till nästa omgång. Vad tävlingsledningen emellertid inte visste, och heller inte hade kunnat förutse, var att någon (en mops från Lau?) hade lagt in en match för Schött med barnbarnet Gabbe (som har goda förutsättningar att vinna Ljugarn Open en dag) mot Bengt och Erik Thomsson, omedelbart före matchen mot Bertman och Hansén. Denna match blev en riktig långkörare och farbror Schött hade alltså lite mer tennis i benen när han klev in på banan än vad Tävlingsledningen rimligen hade kunnat förvänta sig. Möjligen skulle man kunna ha hoppats att det fysiska fenomenet Erickson skulle ha kunnat kompensera för detta. Men icke. Bertman och Hansén var smarta och klev in på banan direkt efter matchboll, när Schötts första match var klar, och således innan Schött hann kliva av för att pusta ut. Listigt. Ingen vila blev det och 6-0 i första set. I andra kom Erickson/Schött igen starkt, men Bertman och Hansén var för svåra och går vidare till nästa omgång efter 7-5 i andra set. Inte ett korrekt tips från Tävlingsledningen, men någon hade som sagt varit där och fipplat med tidsplaneringen.

Sedan hade vi Lisa Åberg och sonen Gösta Skau som mötte Fredrik och Gustav Stenberg. Under första set följde Åberg/Skau McKinsey-planen till punkt och pricka. Stenbergs manövrerades skickligt ut och setet stängdes 6-3. Vad som sedan hände är lite oklart. En svart svan flög in, ni vet en sådan händelse som ställer alla analyser på ända, hur välgrundade och genomarbetade de än må vara. Stenbergs tog andra 7-5 och matchen gick in i matchtiebreak. Efter en rafflande avslutning klev Stenbergs av som vinnare med 12-10. Inte ett helt korrekt tips alltså av Tävlingsledningen, men den svarta svanen är mycket svår att förutsäga. Det ligger liksom i begreppet. Det kan kanske vara glasklart för omvärlden i efterhand vad som skedde, men det var likväl helt omöjligt att se den svarta svanen komma.

Slutligen hade vi Filip Engström mot Peder Skaj som spelat så bra under gårdagen. Filips form, efter att ha ätit syltmunkar och druckit mjöd på Gotlands Nation i Uppsala i ett helt år, skulle här sättas på prov. Eftersom jag själv var på banan när de gick in kunde jag inte följa riktigt vad som hände. Men jag kunde ju höra. Ljudet av en ren bollträff. Något som låter helt annorlunda, och lite högre, än allt annat vi har hört på Björkvallen hittills under tävlingen. Det hela gick ganska fort, 6-0, 6-0. Ingen skugga över Peders insats här, men att Filip ser ut att ha lyckats förbränna det mesta av såväl mjöd som syltmunkar, det kan vi nog konstatera. Filip går bekvämt vidare till kvartsfinal, enligt Tävlingsledningens tips.

I övrigt kan noteras att vi hade finbesök idag på Björkvallen. Gotlands Allehanda var på plats för att göra ett reportage, som kommer inom kort. Även Fidde Rosengren, legendarisk tennistränare som bland annat tränat Magnus Norman, Robin Söderling och nu senast Karen Khachanov, tog sig en tur till Ljugarn för att njuta av lite härlig breddtennis, med ett särskilt intresse för Pigge Werkelin (som under det senaste året uppges ha investerat mer kapital i sin forehand än i Pannkaksträdet) och som spelar dubbel med tennisräven Simon Röcklinger (som för övrigt är mycket svår att känna igen utan de grodmansgoggles som under många år varit hans signum). I en jämn match lyckades de ta sig vidare förbi Stenberg/Mattsson som bjöd starkt motstånd. I övrigt konstateras att Pigge kliver fram som en allvarlig contenter till neoprenpriset (priset om vem är mest lik en grodman när sista matchen är spelad). Vi noterar såväl dubbla kompressionsstrumpor som dubbla vulkanskydd på knäna. Underkroppen är därmed komplett. Jack får se upp här, titeln är under hot.

Idag kom också regnet till Ljugarn. Detta oväder som vi förfasat oss över sedan en dryg vecka. Som skulle ställa allt på ända. Vi konstaterar att vi hade ett regnavbrott i cirka 40 minuter, samt att alla dagens matcher ändå spelades klart innan middagsdags. Vi har nu avverkat 118 av 171 matcher. Vi har inga skador och nästan inga WOs. Bra jobbat allesammans.

Imorgon går vi in i vad vi måste betrakta som början på turneringens slutfas. De flesta klasser är framme i kvartsfinaler och nivån stiger, liksom insatserna. Det är nästan svårt att välja ut tre matcher, men jag ska försöka.

För det första har jag hitintills varit väldigt tyst om våra i år skäggbeprydda tvillingar, den ene från Lau och den andre från Vitvär. Båda med lika fin forehand, lika bra serve och lika sjavigt skägg. Nej förlåt, det är inte sant. Peters skägg är inte riktigt lika sjavigt som Stefans. Inte ens nära faktiskt, när jag tänker efter. Stefan har faktiskt två val. Han måste antingen bygga om bilen ”Bubblis”, med fetare fälgar och dubbla avgasrör. Den måste sänkas, vi behöver lite neon under trösklarna, ett par tärningar och lite ZZ-Top som pumpar från en ordentlig baskagge i bakluckan. Eller så kan han bara raka sig. Båda alternativen är OK för Tävlingsledningen, men nuvarande kombination är inte acceptabel.

Skälet till att det varit så tyst om dessa skäggisar är att de har gått in i turneringen först idag, och förstås planenligt tagit sig vidare i såväl singel som dubbel.

Imorgon klockan 15:00 kan publiken få se dessa skäggisar spela kvartsfinal samtidgt. Stefan Noble tar sig då an den mångfaldige vinnaren Marcus Nathan, medan Peter Karlsson på banan bredvid avser att skicka Tävlingsledningen hem till åkern med huvudet före. Matchen Noble-Nathan förtjänar lite mer analys. Stefan har ju tränat mer i år än något annat år, dessutom tillsammans med unga spelare på Futures-nivå. Han har nu ett tempo som förmodligen bara Filip besitter, men frågan är om det fungerar mot Nathan? Nathan som är expert på att sänka tempot. Nathan glider som vanligt in på Björkvallen på sin cykel dagarna innan tävling, kollar läget lite, strängar om sina racketar som har tappat trycket sedan förra sommaren och går sedan in och skickar hem William von Pongracz 6-0, 6-0. Matchen mellan Noble och Nathan är svårtippad. Nathan såg otroligt bra ut mot von Pongracz, men Noble har tränat som aldrig förr. Stefan måste vara lugn, spela långa poäng och inte förhasta sig eller bli vild. Nathan måste hålla i och låta Stefan bli trött. Tävlingsledningen tror på Stefan som vinnare, men det blir en bra och spännande match. Vad avser matchen mellan undertecknad och Karlsson så faller tipset på Karlsson, undertecknad hoppas emellertid slippa cykla hem (vilket på tennisjargong innebär att man sitter på två nollor och trampar i luften).

På damsidan går imorgon Victoria Högset, regerande mästarinnan, in i Dam Singel A, mot Louise Sandberg, som först besegrat Anna Wränghede 6-3, 6-1. Victoria har ju som VD i SALK goda förutsättningar att förbereda sig för årets höjdpunkt. Att hon dessutom tillsammans med Jonas har köpt hus på Hålvägen signalerar ju också att hon visar såväl allvar som långsiktighet med sin satsning på Ljugarn Open. Louise spelade å andra sidan mycket bra mot Anna, och hon kommer att bära sina finaste turkompressionsstrumpor. Tävlingsledningens tips är emellertid att Högset tar sig vidare till semifinal.

Slutligen har vi klockan 12:00 en högintressant damdubbel mellan å ena sidan Elsa Ödqvist och Märta Vucetic och å andra sidan Paula Lidström och Madeleine Ödqvist. Paula och Madde kämpar liksom många andra här i Ljugarn med att hålla juniorerna stången, men tiden talar för juniorerna, i detta fall Madeleines dotter och hennes partner Märta. Den kanske mest positiva pepparen på plan i Ljugarn Open, Madde, kommer att behöva peppa både sig själv och Paula riktigt ordentligt om de ska hålla emot för juniortrycket den här gången. Tävlingsledningens tips är att det blir game-jakt för Paula och Madde. Kanske blir det rentav en tur på tandemcykeln hem?

Många har nu också börjat fråga om vad som händer på fredag, finaldagen. Vi återkommer med mer information om detta men vår hypotes är, nu när sommarens värsta regnoväder passerat under 40 minuter, att vi hoppas att Lilla Trägårn kan grilla hamburgare på plats under och efter finalerna, så kör vi prisutdelning där på plats. Sedan är det party (men ingen mat) på Våffelmagasinet. Kanske kommer Kricke vara DJ. Kanske kommer Elton att köra en imitation av tävlingens spelare. Kanske kommer Johan Lindholm att stå på ett ben på husnocken. Den som lever får se. Mer information följer!

Vi ses imorgon på Björkvallen!

Föregående
Föregående

Onsdagskrönikan och matchtips inför torsdagen

Nästa
Nästa

Måndagskrönikan och matchtips inför tisdagen