Torsdagskrönikan & info om tennisfesten!

Tennis sluggers,

Närmare 200 matcher har nu spelats. Knappa 20 återstår. Det drar ihop sig till finaldagen.

Viktigt att ha koll på decimalerna. Att komma till final är ett mål i sig för en finalist i Ljugarn Open vinner en buckla som garanterat är mindre än någon annan buckla i hela världen, och då tänker jag inom alla sporter, globalt. För er som inte var med på den tiden sammanhänger bucklornas litenhet med Anna Wränghedes oförmåga att i samband med beställning av pokaler skilja mellan milliliter och centimeter, en kunskap som förvärvas av de flesta redan under grundskolan men som förefaller ha gått Anna helt förbi. Bucklorna har sedan kommit att bli en charmig tradition, och de lämpar sig därtill utmärkt som snapsglas till kräftorna. Och man kan dricka många snapsar ska ni veta, eftersom de rymmer knappa två centiliter. I slutet av dagen skall hela 42 pokaler delas ut, men Anna har bara till morgonen på sig att räkna ut hur många milliliter som en centiliter motsvarar. Läxförhör äger rum vid ingången till Davidson 09:00. 

Kan vi vara lite seriösa för ett ögonblick? Jag vet att det är svårt, men efter en knapp veckas skriverier om diverse underhållande upptåg på Björkvallen, måste vi också ägna åtminstone lite tid till vad som egentligen har hänt under upptakten till finaldagen i Gotlands största, bästa och framför allt, trevligaste, tennistävling. För att ni alla skall vakna uppladdade inför årets viktigaste tennisdag förordas läsning av nedan så kallade uppsnack inför finaldagen, där vi bland annat får läsa om finalisterna i respektive klass.

Lång dags färd mot tennisfest. Redan klockan 09:00 spelas några släpande semifinaler och 11:00 är det dags för det första av fyra finalpass. Mot slutet av eftermiddagen (15:30) startar det sista finalpasset och direkt i anslutning till att den sista matchbollen slås in blir det prisutdelning vid banorna. Vi hoppas förstås att så många som möjligt kommer och hejar, men också stannar på prisutdelningen. Vid 20:00 ungefär slås portarna upp på Våffelmaggen för kvällens partaj. Entréavgift betalas på sätt jag ännu inte listat ut, men vi siktar på 50kr per barn och 100kr per vuxen. Festen är för medlemmar (som man enkelt blir på matchi.se) och alla pengar går till våra olika projekt.

Bollkallar och Lisor sökes. Under det sista finalpasset brukar vi ha Bollkallar och Bollisor. Dessa får hatt, T-shirt och alltid stående ovationer från publiken. De får dessutom se de bästa tennisspelarna på mycket nära håll. Det finns Kallar och Lisor som tycker det är lite läskigt, men det är det inte alls. Alla spelare är mycket snälla. Om ni har en Kalle eller Lisa hemma som tycker det låter kul, ring eller texta till Markus Elblaus på telefon 072-503 26 86, han har en liten samling och undervisning i hur det går till i god tid innan finalerna. Den som råkar stå på rätt plats vid rätt tillfälle kan för övrigt också bli anmodad att döma en av finalerna, vilket skall ses som en ärofull uppgift. Micha the Machine är inte på plats. Persa må ha nya knän men synen är inte fullt pålitlig. Du som läser detta kan bli aktuell för herrsingeln, beware.

Damsingel A. Detta är den klass som tävlingsledaren, krönikören och ordföranden i seedningskommittén förstår sig på allra bäst. Det är nämligen så att seeden har hållit hela vägen. En annan förklaring kunde vara att Hogen, Grufman, Högset och några andra kunniga damer kallats in för att det ska bli rätt, men jag tror inte att det har haft någon större påverkan, jag tar därför åt mig hela äran. Victoria Högset, vinnare de senaste åren (har tappat räkningen, förlåt) möter Elsa the Backhand Slugger Ödqvist. Victoria tog sig förbi Madde Ödqvist (seed 3) medan Elsa slog Josefin Jarlheden (seed 4). Elsa måste ha fart i bollen mot Victoria och kanske är hon den som har mest fart i spaden bland damerna i byn. Victoria kommer inte förlora matchen på att Elsa bollar ut henne. Innan dess kommer Elsa ligga utmattad med dropp under en björk. Nej, backhanden måste tala imorgon för att Elsa ska ta hem den stora pokalen, och talar den tillräckligt högt är det inget osannolikt utfall.

Herrsingel A. Seedningskommittén har inte varit fullt lika lyckosam här, men ändå prickat finalparet, Filip Engström respektive Axel von Pongracz. Filip har ju spelat mest padel under året och skulle ju ha blivit äldre, hamnat lite på dekis, gått ned sig. Stefan, som fick två salta pinnar i semifinalen, är lite bekymrad över utvecklingen, hans plan verkar inte fungera. Stefan blir kanske lite yngre, i alla fall i sinnet, men Filip verkar inte bli tillräckligt gammal, i alla fall inte tillräckligt fort. Han verkar inte förstå att det är nu, när han har passerat 25 års ålder, som det är dags att sluta idrotta, gå ned sig fysiskt på allvar, och komma ner en nivå eller två rent fysiskt. Filip följer helt enkelt ett för Stefan helt oförväntat livsmönster och strategin i ”the long game” är under ifrågasättande. Axel von P fick som han ville, dvs. han slapp möta Filip i sin semifinal. Samtidigt slapp brorsan William möta Axel, eftersom William förlorade i rävmatchen mot Markus Nathan. Axel bemästrade dock Nathan storstilat och höll både fokus och humör i en semifinal som slutade 6-3, 6-3. Favoritskapet ligger som under de senaste åren på Filip, men med en stark start kan Axel skrälla.

Damsingel B. Guess what, seedningskommittén hade rätt i sitt tips av finalparen igen. Detta är något jag inte kommer berätta för någon, men eftersom jag tänkte det på Björkvallen så hamnar det ju som ni vet automatiskt här. Boel och Louise. Nästan samma, eller? Seedningskommittén läste bara efternamn och seedade Louise, men det var visst Boel som var anmäld, hoppsan. Men vad gör väl det när Boel är lika bra som mamma och efter starka insatser mot Josefin Karlsson och sedan Nathalie Andrén har hon tagit sig till final mot Sofie Dahl, som ännu inte förlorat ett endaste game efter sina matcher mot Emma von Pongracz och Diana Westerdal. Sofie går in som förstaseedad och favorit men Boel kommer bjuda starkt motstånd.

Ladies. Här har vi spelat två pooler med fyra damer i vardera pool, följt av semifinaler och till sist en final. Den ena poolen vanns av Cissi Grufman med raka segrar, följd av Madde Ödqvist. I den andra vann Sussi Vucetic före Marie Cavallin. Sussi fick tyvärr lämna WO i sin semifinal med svullen handled efter att ha trillat på cykeln. Hon fokuserar på mixedfinalen imorgon, vilket jag såklart uppskattar. Cissi och Marie gör alltså upp imorgon bitti om vem som möter Madde i finalen i Ladies. Och ladies, glöm nu inte, no-ad. Motståndare, inte lagkompisar. Max tre bollar i rad i T.

Herrsingel B. Seedningsbrottet (bland 1-4) i denna klass skedde tidigt där Robert Karlsson, för andra året i rad tror jag, besegrade självaste Bolljompa redan i andra omgången. Robert förlorade sedan i nästa omgång mot Fabian Sjöblom som i sin tur drog det kortare strået mot Wille Edman, förstaseedad och fjolårsvinnare. På den nedre halvan möttes seed 2 och 3, dubbelparet, Fredrik Carlnäs och CG Fabiansson, i en mycket jämn semifinal som CG vann med 7-5, 7-5. Tre av fyra seedade i semifinal får kommittén ändå var nöjd med. CG har tagit stora steg under året i tennisen och fått ett helt annat driv i slagen. Wille ses ofta spela lite mjölkspel, men i matchen mot Stefan i A-singeln såg vi att det kan smälla även från Wille. Frågan är vilken strategi Wille kommer välja och om CG har tillräcklig fart för att tvinga Wille att ta risk och spela mer aggressivt. Det kommer att bli en välspelad final, så mycket är säkert.

Oldboys. Denna klass avgjordes anmärkningsvärt nog redan i en av turneringens allra första matcher. Det är knappt man minns det längre. Ni minns den där Mulle, som sover för länge på morgnarna och därför inte är redo att möta en Jompa som är uppe med tuppen. Så lite redo var han att han släppte fyra matchbollar i matchtiebreak till förlust 9-11. Jompa vinner klassen med fyra segrar, före Mulle med tre. Stort grattis till byns ständige Oldboy!

Damdubbel. Om vi nu övergår till dubblarna har vi förstås först damerna. Hela 15 par har spelat underhållande matcher och finalen kommer att gå mellan våra lokala ungdomar Elsa Ödqvist och Märta Vucetic, samt på andra sidan nät Ebba Levin och Liv Asarnoj inresta från Sudret. Ska pokalen i Ljugarn Open verkligen kunna hamna på Sudret, det känns otänkbart. Förväntan är att publiktrycket blir stort under denna final och Suderbönorna kommer definitivt att känna trycket från firmorna på Södra Stå, (dvs. ytan bakom bänkarna).   

Herrdubbel A. Denna klass var förvånansvärt liten i år. Endast sex par anmälde sig till A-klassen medan cirka 25 par var anmälda till B-klassen. Nästa år kan det bli så att vi slår ihop det till en klass där anmälda i A-klassen blir seedade. Eller också leder det till att många vill bli seedade och därför anmäler sig i A-klassen, varför den blir tillräckligt stor för att ha två klasser. Här kan dubbelpar med intresse för spelteori försöka optimera en strategi under de kommande 12 månaderna, så får vi se hur klassindelningen ser ut 2025. Seeden har hållit till 100% även i denna klass, final spelas mellan Noble/Karlsson, som vann sin semifinal mot Bloss/Westerdal, och Tydén/von Pongracz som slagit Stendal/Norberg. Hade det inte varit för unge Hr. von P hade detta varit en ren Smedslättenfinal. William vår nöja sig med att tränas av en Smedslättare, men det är inte illa det heller. Man skulle i och för sig också kunna se det som en match mellan USIF och Smedslätten.

Herrdubbel B. Eftersom dubbel kan svänga med momentum är skrällar mer sannolika i dubbel än singel. Att gå till final bland 25 par är därför en bedrift som kräver en såväl jämn som hög nivå. Det vore också en osedvanligt skicklig bedrift av seedningskommittén att pricka utfallet i en sådan klass, men just vår kommitté har som ni alla förstår prickat semifinalparen till 100%. Dessa semifinaler spelas imorgon bitti och i den första matchen möter ungdomarna Lindemann/Schröder(1) farbröderna Fabiansson/Carlnäs(4). Gubbarna är slitna och ganska korta i växten, de är därför lätta att lobba, båda två. Lindemann/Schröders humör sjönk emellertid betydligt när de blev tilldelade en matchtid 09:00 imorgon istället för 19:00 ikväll. Spel före eller efter Brunan, det är två helt olika sporter för den yngre generationen.  I den andra semifinalen möts Grufman/Edman(2) och Elmhorn/Ahlquist(3). Blir det en ungdomsfinal som ifjol, eller är gubbarna för starka för ungdomarna dagen efter quizet?

Mixed dubbel - Open. I mixeddubbel har vi i år två klasser, som rönte visst ifrågasättande och vilket krävde vissa förtydliganden inför tävlingen. Klasserna blev ungefär lika stora, cirka 20 par i vardera. I den öppna klassen hade seedningskommittén kafferast när själva seedningen ägde rum och jag förstår faktiskt inte vem som gjorde den där seedningen. Här ställs Jarlheden/Harring mot Ödqvist/Edman, ett i efterhand helt logiskt utfall. Men det är ju en ny klass, så man får väl ha lite tålamod med kommitténs oförmåga att kalibrera sin bedömning av parens respektive kapacitet.

Mixed dubbel – Steady Couples. I klassen Steady Mixed var det emellertid full pott för seedningskommittén som prickade semifinalerna till 100%. Vucetic(2) vann sin semifinal mot Högset(3), medan Björkstedt(4) lyckades med bedriften att besegra Elzvik/Tydén(1). Det ska bli spännande att följa finalerna i dessa klasser under morgondagen, liksom rörelsen klasserna emellan under kommande år. Förhoppningsvis är tillströmningen till Steady Couples klassen större än frånströmningen och till slut har vi kanske bara en klass igen!

Generation dubbel A. Seeden bröts här av en tidig walkover från Elsa och Jakob Svärdström, då Jakob utvecklat så kallad uteduschkakelarm. Bortsett från denna olyckliga utveckling som kommittén förvisso skulle ha kunnat förutse genom att titta över häcken och lyssna till återkommande svordomar om plattor och fogar, höll seeden till semifinal. Under morgonen spelas den första semifinalen mellan Jack Melcher-Claesson/Wille Edman(3) och Arvid/Ulf Vucetic(1) medan den andra spelas mellan Sam/Mulle Schröder(2) och Edward/Robert Karlsson(-). Det är värt att notera att GOAT-racet fortskrider där Schröders har sju titlar och det betydligt yngre paret Vucetic har fem. En vinst för Vucetics i år och en utjämning är inom räckhåll. Mellan dem och en final står emellertid en man i grodmansdräkt och hans son som spelat 18 matcher hittills denna vecka. Det blir helt klart en spännande dag i generationsklasserna.

Generation B. Skräll var det kanske här när Björkmans vann mot Stenbergs i matchtiebreak i semifinal, varefter de ställs mot fjolårsvinnarna Dahl. Sofie och Christer kan bli en svår motståndare men vi följer matchen med intresse.

Hålltider för morgondagen. Alla tider är uppdaterade på nätet och spelare ombeds vara på plats 30 minuter före utsatt tid eftersom vi har lite mer luft i schemat imorgon. Det är något strul som gör att tiderna på nätet uppdateras först på morgonen så för att göra det enkelt:

09:00
Semifinaler Herrdubbel B

10:00
Semifinaler Generationsdubbel A

Semifinaler Ladies

11:00
Final Herrdubbel B

Final Herrdubbel C

12:30
Final Ladies
Final Damdubbel
Final Generationsdubbel A
Final Generationsdubbel B

14:00
Final Herrdubbel A
Final Mixed – Steady Couples
Final Mixed – Open

15:30
Final Damsingel A
Final Herrsingel A
Final Damsingel B
Final Herrsingel B 

Välkomna till finaldagen!

Föregående
Föregående

Epilog Ljugarn Open 2024

Nästa
Nästa

Matchschema torsdag