Så var Ljugarn Open 2021 till ända!

Lätt sargad dels i sviterna av avslutningsfesten på Våffelmagasinet, dels av fem timmars väntan på standbyplats på terminalen i Visby (färjan jag hade bokat visade sig gå från, inte till, Nynäshamn), är det nu dags att i förlig salong försöka summera finaldagen och veckan som gått.

Totalt 181 matcher har spelats av 145 deltagare, i tillägg till vad som avklarades tidigare under juniorveckan. Det blev alltså rekord i år igen. Det har också varit mer publik runt tävlingen under hela veckan, och framförallt under finaldagen, trots ändrade tidscheman och lite tidigare matcher än vanligt. Jättekul att se!

Vi har fått se bra tennis, spännande matcher och många roliga händelser av allehanda slag, i en turnering som vi tar på lagom stort allvar, där alla är välkomna, där det ska vara högt i tak och där vi aldrig glömmer att ha kul!

Finaldagen inleddes med två hängmatcher. Först tog sig Mattias och Sebastian Harring till final i Herr Dubbel B genom att besegra Tom Grufman och Wille Edman. Samtidigt lyckades Peter Karlsson inte, trots att ha klätt sig som Seve Ballesteros alltid gjorde på finaldagen – i svart från topp till tå – med bedriften att hämta in 0-4 i tredje set mot Jonas Widengren, vilket var ställningen vid semifinalens regnavbrott i torsdags kväll. Peter inledde förvisso med sex raka poäng, men Jonas vaknade till, stängde matchen och fick därmed en bra uppvärmning inför finalen. Peter Ballesteros var snygg, men får träna ännu hårdare till nästa år.

Först ut bland finalerna var Dam Dubbel, som blev en riktig rysare. Cissi Grufman och Sussi Vucetic tog kommandot i första set, som de vann 6-2, medan Annika Hogen och Victoria Högset hade ett visst övertag i andra set som slutade 7-5 i deras favör. Här följde sedan ett mycket underhållande matchtiebreak. Möjligen överdrev Jack en smula under prisutdelningen, när resultatet i matchtiebreak refererades som 112-110. Men det var faktiskt ungefär så det kändes. Efter lika många matchbollar för vardera par, slutade det hela med att Annika och Victoria vann med 18-16, varigenom en lång svit av segrar för Cissi och Sussi kunde brytas. Vi gratulerar Annika och Victoria, och hoppas samtidigt att Cissi och Sussi nu laddar om för att försöka återerövra titeln 2022.

På banan bredvid skulle Jack Melcher-Claësson och Stefan Noble ge allt för att försvara sin titel i Herr Dubbel A från föregående år. (Vem var det förresten som gjorde dubbelfel på matchbollen vid 10-9 i fjolårets finals matchtiebreak, för att sedan förlora matchen mot dessa herrar? Hände det verkligen? Jag minns inte riktigt. Jag vill inte heller försöka att minnas). I årets final stod Filip Engström och William von Pongracz för motståndet, som snart skulle visa sig otillräckligt för att stå upp mot den väl genomtänkta och med precision exekverade spelplanen, som JMC och Noble hade lagt upp. Gjorde de ett unforced error var under matchen? Eller var det kanske två? Avvek de någon gång från planen? 6-3, 6-3 och titeln stannar kvar hos Jack och Stefan. Stort grattis!

Samtidigt som dessa dubblar pågick spelades finalen i Dam Singel B mellan Sara Wennerblom Birgander och Felicia Hedström. Sara spelade stadigt och noggrant och kontrollerade denna final från start till mål, i siffror som skrevs till 6-0, 6-2. Vi gratulerar Sara till en fin titel!

På bana Wilander hade vi samtidigt final i mixed mellan läromästaren Jonas Tydén, med Ulrika Elzvik, mot eleven Arvid Vucetic, med systern Märta. Ungdomarna inledde starkast, lite förvånande givet att en match 10:00 på förmiddagen för just dessa två är lika utmanande som om vi andra skulle spela en match mitt i natten, säg 03:30 (betrakta detta som härrörande från en mycket initierad källa, rentav ”first hand information”). Efter att ha förlorat första set 4-6 vände Jonas och Ullis emellertid på steken, tog andra set 6-3 och slutligen matchtiebreak 10-8. En mycket jämn match med andra ord. Vi konstaterar att Jonas är och förblir Mr. Miyagi. Arvid, alltjämt, hans elev. För er som kan er Karate Kid, är det ”wax on - wax off”, som gäller i ytterligare ett år för Arvid, medan Jonas sitter i skräddarställning och fångar flugor med sina chop sticks.

I Herr Singel B spelades final mellan Fredrik Estelle och Simon Bertman. Här har vi två killar som spelar en ganska lik tennis. Båda vill gå runt och styra med sin forehand, spelar fysiskt och spelar för att själv vinna poängen. Fredrik spelade lite yvigt i första set medan Simon var mer behärskad och höll ihop spelet bättre. Simon tog första set 6-4. I andra set slappnade Fredrik av, spelade ut och fick ett ordentligt övertag. Efter ett antal setbollar kunde Fredrik stänga setet i ställning 6-3 och fick sedan på köpet en bättre start i matchtiebreak, som han vann med 10-6. Simon tackade för match, pokal och priser och sprang sedan raka vägen ned till Strandcaféet och starten i Ljugarn Triathlon. Han är den förste på mycket lång tid att spela final i Ljugarn Open och sedan genomföra Ljugarn Triathlon på samma dag. Mycket imponerande!

Nu började publiken strömma till på allvar. Fyra matcher återstod och bland dem de två A-singelfinalerna.

Calle Schött tog sig an utmaningen att döma damfinalen på bana Davidson, mellan fjolårsvinnaren Victoria Högset och Elsa Ödqvist. Micha Rosenthal klättrade (av hävd, som någon skulle ha kunnat säga på läktaren) upp i domarstolen på Bana Borg, för att döma herrarnas final mellan Filip Engström och Jonas Widengren. Till sin hjälp hade spelare och domare också sex bollkallar/lisor, klädda i, som sig bör, vita hattar och tennisskolans T-shirts.

Det fanns en tydlig parallell mellan dessa två finaler och fjolårets finaler. Nämligen den att fjolårssegrarna Victoria och Filip direkt tog kommandot i respektive match, utan att sedan egentligen släppa in sin motståndare i matchen. Förvisso tog Jonas fyra raka game i andra set, men när det väl gällde stängde Filip matchen med ett blankt servegame. Singeltroféerna stannar hos Victoria och Filip. Stort grattis!

Slutligen hade vi två matcher som pågick parallellt med A-finalerna. Pigge Werkelin och Simon Röcklinger tog hem finalen i
Herr Dubbel B mot Sebastian och Mattias Harring, efter ett mycket jämnt första set, som slutade 7-6 och ett mer resolut avslutande andra set, 6-2. Samtidigt hade vi en favorit i repris, där Arvid tillsammans med pappa Krönikören till slut tog hem en seger till familjen i Ljugarn Open 2021, mot Mulle och Sam Schröder 7-5, 7-5 i Generation Dubbel. Något som möjligen inte skulle ha hänt om familjen Vucetic hade vunnit någon annan klass. Och Mulle/Sam därmed inte skulle ha behövt oroa sig för hur Tävlingsledningens sammansättning 2022 potentiellt skulle ha kunnat påverkats av en Schrödersk seger.

En härlig finaldag var därmed över, för att sedan övergå i prisutdelning och hamburgare, följt av tennisfest på Våffelmagasinet, featuring DJ CRIX powered by Calle Alkeborn. Ett mycket lyckat koncept, stort tack Jenny, Jacob, Kricke och personal, och till alla generösa sponsorer som bidrog till ett fint prisbord!

Allt detta utspelades som sig bör under övervakande av självaste Mattias Lindemann, som i karaktäristisk halmhatt summerade händelsernas förlopp i realtid, från första final till Våfflans stängning.

Om ni har synpunkter eller tips om hur vi kan förbättra turneringen till nästa år, tar vi tacksamt emot dessa på ljugarnsif@gmail.com.

Det var allt för i år, tennis lovers. Välkomna åter 2022!

Tävlingsledningen

Föregående
Föregående

Enkät om LIF:s vidareutveckling samt information om bygglov

Nästa
Nästa

Finaltider Ljugarn Open 2021