Måndagskrönikan och matchtips inför tisdagen

Godkväll,

Vid 9-snåret på bana Davidson (med ett s, inte två. Vilket alla som kan något om tennis överhuvudtaget redan borde veta, enligt SÖPDs syn i alla fall) utspelade sig årets första Jompning. Nu var BollJompa inne i egen hög person, inte hans son, och han ställdes mot ingen annan än generalen för Ljugarn Open för barn, Markus Elblaus. Markus inledde stabilt men från banan hördes snart Jompas karaktäristiska slice-stön, som avser att signalera till motståndaren att ”här kommer en vidrigt låg, långsam, skruvad och svår boll, spela på den du om du kan”. Snart syntes Elblaus med förtvivlan i blicken stampa runt i cirklar, svära på svenska, engelska och franska (samt ett par, tre, andra språk jag inte kunde identifiera). Han sågs slå sig själv på foten, på vaden, på knät, i huvudet. Han sågs riva sitt hår…nej förlåt där finns ingenting att riva, mina tankar for iväg till matadoren i Tjuren Ferdinand, vars förtvivlan är fullt jämförbar med vad Eblaus upplevde klockan 10:00 på bana Davidson. Jompa monterade ned Elblaus mentalt så till den grad att han två timmar senare, när han på samma bänk fick frågan av Madeleine hur det hade gått för honom i år, svarade med stadig röst och utan tvekan i blicken, att han ännu inte har spelat, utan går in i turneringen först imorgon. Jag vill inte gräva djupare i denna förnekelse. Minnesförträngning på grund av psykisk trauma tror jag att det kallas, en mycket komplex diagnos. Vi önskar Elblaus lycka i sin första match imorgon.

Innan jag sedan följer upp gårdagens tips, så är jag glad att meddela att Kricke är i andra omgång i singel för första gången någonsin, förvisso i B-klass. Det satt mycket långt inne men på vilket sätt det skedde! Efter att i förtvivlan över att tappa matchen ha släppt loss allt i ställning 3-9 i matchtiebreak, alltså med 6 (!) matchbollar emot sig, vräkte han in 25 raka slag, och stängde därmed distinkt matchen 11-9. Stort grattis Kricke, en milestone. Vi som har sett och bedömt Krickes tennis genom åren vet att han har en hit-rate över tid på sina ”all-in-slag” på cirka 50%. Den som är något så när matematiskt bevandrad kan då enkelt räkna ut att sannolikheten för att lyckas stänga matchen på just detta sätt, med 25 vilda rökare, är 1 på 33 miljoner. 0,5 upphöjt i 25 helt enkelt. Vi kan bara gratulera Kricke och konstatera att det var hans dag idag. Han gör rätt i att köpa en trisslott ikväll när han handlar middag, men han bör hålla sig inomhus ikväll om åskan går.

Den första uppföljningen avser matchen mellan Lundblad och Larsvall. Det är tydligt, om inte annat av gårdagens försvarstal på FB från Lundblad, att den här frågan är mycket känslig för Lundblad. Det har under dagen framkommit att Lundblads tidigare prestationer i Ljugarn Open har varit en styrelsefråga i Saltsjöbadens LTK, och att ytterligare ett uttåg i första omgång potentiellt inte skulle kunna möjliggöra ett omval på ordförandeposten kommande år. För att minimera risken för att frågan eskaleras till föreningsstämman, hade Lundblad utöver Singel A även anmält sig till Singel B och här stod Magnus Ödqvist för motståndet. Denna anmälan var kanske en smart tanke av Lundblad, men samtidigt ett fatalt misstag som grundar sig i en genuin okunskap avseende de lokala maktstrukturer som han tror att han förstår sig på. Vad Lundblad inte vet är att Dr. Ödqvist är husläkare till Al Capone och alla hans Capitanos, som han själv har listat ut gemensamt kontrollerar området i triangeln Lau – Vitvär - Bollängsvägen. Magnus är till vardags ortoped, ett yrke som enkelt uttryckt går ut på att skruva ihop olika kroppsdelar. Men ibland – när behov uppstår och det av Familjen så påkallas – så praktiserar Dr. Öd sina kunskaper bakvänt, dvs plockar isär, snarare än sätter ihop de olika kroppsdelarna. I vissa särskilda fall kan det gå så långt så att han först plockar isär för att sedan sätta ihop på så sätt som han tycker att det passar, lite som andan faller på. Vad Lundblad här i all sin okunskap har gjort är alltså att å ena sidan försöka undvika att bli avsatt som ordförande Saltsjöbadens LTK, vilket skulle ske genom vinst mot Dr. Ödqvist. Samtidigt skulle en konsekvens av en sådan vinst mycket väl kunna bli att han får spela nästa omgång upp och ned, då han riskerar vakna upp och inse att hans händer och fötter har bytt plats. Efter att ha besegrat Dr. Ödqvist, som för övrigt har gjort mycket stora framsteg i sin tennis under året, med 6-1, 6-4, har Familjen sammankallats på Brunan ikväll för att diskutera och besluta om adekvata åtgärder efter denna förolämpning. Saltsjöbadens LTK kan komma att få en ordförande som går upp och ned.

Nu var detta ett litet, men ändå i sammanhanget relevant, sidospår från att följa upp matchen mellan Lundblad och Larsvall. Här drog Larsvall det längre strået och vann 6-4, 6-1. Tävlingsledningens tips handlade som ni minns om huruvida det var möjligt att Lundblad skulle åka ut i första omgång ännu ett år, vilket Lundblad nu alltså inte gjorde, varför tävlingsledningen hade helt rätt i sitt tips.

Den andra matchen spelades mellan Annika Hogen och Elsa Schröder. Annika framhåller att hon inte alls är rädd, bara jävligt förbannad, särskilt när en och annan Mupp vid namn Micke vill förmedla kloka råd från bänken. Han ska vara tyst när Annika spelar, och gärna i övrigt också, anser Annika. Annars blir det kokt stryk. Jag håller inte alls med. Om att han ska vara tyst alltså, lite stryk kan han dock vara värd. Den här matchen pågick i nästan tre timmar och var den bästa hittills i Ljugarn Open. Många game blev långa (A-klasserna spelas inte no-add) och matchen blev mycket jämn precis som Tävlingsledningen hade förutspått. Matchen slutade med vinst för Annika mot en hårt kämpande Elsa, matchen slutade 4-6, 6-2, 6-4. Nu skulle någon kanske anse att Tävlingsledningen hade fel i sitt tips avseende utgången av den här matchen. Det är dock viktigt att tänka på att ett tips innehåller många delar. Vem som vann lotten, vem som börjar serva, hur matchen skulle utspela sig, om den skulle bli jämn eller ojämn, osv. Resultatet är alltså bara en av flera parametrar och just i detta fall skulle med viss rätt kunna hävdas att tävlingsledningen inte hade helt rätt. Men det står också klart att Tävlingsledningen inte heller hade fel.

Sent på eftermiddagen gick William von Pongrácz in i Singel A, efter att precis innan ha tagit sig vidare i singel B efter en hård drabbning mot Axel Björnstjerna som gjorde en fin insats. Med en match i benen för William kunde tänkas att de fysiska förutsättningarna mellan den nyblivne A-spelaren William och den potentiellt snartblivande B-spelaren Jack, skulle jämnas ut – och så blev det också. Den här matchen blev en riktig godbit. William uppvisar god teknik och har det större spelet. Jack har fötter, inställning och tålamod. Efter att ha tagit första set jämnt 7-5 eller om det var 6-4, slappnade William av men för detta fanns ingen plats. Jack klev in i banan, tryckte upp tempot mot en till synes trött William, som började fatta dåliga beslut och missa allt mer. Andra set stängdes snabbt 6-0 till Jack. I tredje set måste Willam ha beröm för sitt huvud. Han klev ut, skakade av sig 0-6 i andra set och de två följdes åt med varsitt break upp till 4-4. Här breakade William igen och kunde serva hem tredje set i 6-4. En mycket välspelad match, wow säger vi till Jack, well done! Och grattis William som levererade enligt Tävlingsledningens tips.

Nu till morgondagen.

Klockan 14:00 smäller det i Herr Dubbel B, då Per Schött, en av få som har slagit Björn Borg som senior, kliver in i turneringen tillsammans med Patrick Putte Erickson. De två känner varandra sedan en gemensam tid i Djurgården Hockey, där Per satt i styrelsen medan Putte spelade. Här har vi alltså en tennisspelare som varit på absolut elitnivå i Sverige tillsammans med en VM-guldmedaljör i ishockey från 1991. På andra sidan står de betydligt yngre förmågorna Simon Bertman och Joel Hansén. Tävlingsledningen tror att erfarenheten kommer att väga tyngre än fysiken, givet att det nu är dubbel vi spelar. Schött/Erickson går vidare till nästa omgång.

Klockan 12:00 har vi en match i generation mellan å ena sidan Lisa Åberg och sonen Gösta Skau, och å andra sidan Klas Mattsson och sonen Anton. Lisa är lite ny i tennistävlingsammanhang men hon har idrottsmeriter inom slalom och andra områden och är framför allt mycket analytisk. Efter snart 30 år på en av världens största strategikonsulter, där hon hjälper företag att lista ut hur de ska vinna, får vi förutsätta att hon har gjort sin analys grundligt och att det finns en matchstrategi som kommer följas till punkt och pricka. Gösta spelar tävlingar för fullt och frågan är om han kommer att spela efter mammas analytiskt drivna strategi eller om han kommer gå mer på känsla i stunden. Klas och Anton spelar flera klasser och har gjort ett starkt avtryck. Tävlingsledningen tror att kraft kommer att segra över tanke här. Klas slår hårt. Väldigt hårt. Mattssons går vidare till nästa omgång.

Slutligen går på eftermiddagen fjolårssegraren Filip Engström in mot Peder Skaj, som gjorde en mycket stabil insats idag i första omgång mot en duktig Markus Gårdö. Filip pluggar i Uppsala nu och står mycket på banan som tränare. Han spelar dock mest padel och frågan är hur tennisformen egentligen är. Efter att ha vunnit i stor stil ett par gånger måste frågan ställas om han håller samma nivå efter att i ett års tid har kryssat mellan Gotlands Nation och padelbanen på USIF. Tävlingsledningen tror dock att Filip vinner denna match och går vidare till nästa omgång.

Ha en trevlig kväll, vi hoppas att slippa regnet imorgoon, vi ses på Börkvallen!

Föregående
Föregående

Tisdagskrönikan och matchtips inför onsdagen

Nästa
Nästa

Söndagskrönikan och matchtips inför måndagen