Ljugarn Open - Prolog

Tennisvänner,

Imorgon är det alltså dags. Schemat bjuder på en rad spännande matcher och grillen är laddad med korv. Det finns ingen anledning att spendera söndagen någon annanstans än på Björkvallen!

Inför tävlingen har jag gjort vissa iakttagelser. Som ni vet stannar det som sägs på Björkvallen inte på Björkvallen, utan det hamnar här. Här följer några spaningar:

Mulle Schröder har en utmärkt prostata. Mulle har under flera år trånat efter att uppnå en sådan ålder och en sådan vishet, som berättigar honom till deltagande i klassen för grånande herrar, nämligen Oldboys. När han nu äntligen har kommit dit, stegar han på lördagen fram till mig och undrar om han gjort något fel, eller om jag rentav fått fnatt som har schemalagt honom att spela 08:00 på söndag, måndag, tisdag och onsdag. Jag konstaterar att det är uppenbart att Mulle – även om han har åldern inne – ännu inte har växt in i livet som en riktig Oldboy. En sådan sover nämligen inte efter 05:00. Att spela tennis 08:00 för en Oldboy är full jämförbart med att spela vid lunch för en annan, eller att spela vid 17:00 för en annans son, dvs. en eller ett par timmar efter frukost. Det finns många förklaringar till dessa morgonvanor hos en riktig Oldboy. En förklaring sammanhänger med de behov som den med åldrandet förstorade prostatan innebär för en Oldboy på tidig morgontimme. Några sådana behov har Mulle uppenbarligen ännu inte utvecklat, vilket kan komma att ligga honom i fatet som byns minst morgonpigge Oldboy. Vi följer (den till klockan 10:30 flyttade) premiären mot John Andrén med spänning. Skall Mulle bli jompad i premiären? Spänningen är – oliiidlig, krönikören kommer vara på plats för att bevittna det hela.

Inte heller Ladies förefaller uppskatta 08:00. I detta fall handlar det mer om att det är ofint att spela tennis klockan 08:00. Det anstår så att säga inte en lady. Sneda blickar erhöll jag således lika snabbt från Ladies såsom Cissi Grufman, Marie Cavallin och Susanne Vucetic – som alla tycker att jag borde ha bättre koll på såväl allmänt hyfs som på deras respektive och vissa fall gemensamma festivitetsschema. De hade således alla, på eget bevåg, flyttat sina 08:00-matcher redan inom 15 minuter efter schemats publicering, till en mer anständig tid. Värre blev det för fru Ödqvist, som bortsett från spel klockan 09:00 dessutom tilldelats matchvärdspass i gryningen tillsammans med sin alltid lika välklädde man Dr. Ödla. Det passet visar sig svårare att byta bort, men jag tror att de kanske ligger i marknaden med det passet. Möjligen går de direkt från Badvägen till Björkvallen i gryningen, man genar snabbt genom skogen. Frågan är då om de kommer festklädda till Björkvallen eller går till fest i tenniskläder, men det kan väl en lady rimligen inte göra?

Oklara familjeförhållanden i Gula Gården. Häromdagen förkunnade Persa att de nu löst frågan om vem som spelar med vem i generationsklasserna. Jag som är lite mer matematiskt lagd kan ju med viss enkelhet dra slutsatsen att det bara finns en regelenlig konstellation de fyra herrarna emellan (Persa med Jocke, och Calle med Gabbe), lyssnar intresserat och artigt, men med en tydligt skeptisk hållning. Persa förkunnar att de efter långa överläggningar vid middagsbordet har bestämt att han ska spela med Calle, medan Jocke spelar med Gabbe. Jag förklarar att det kan bli svårt eftersom Jocke inte är pappa till Gabbe. Calle försöker invända att jag rimligen saknar adekvat bevisning för att det är just han, och inte Jocke, som är pappa till Gabbe. Det hela slutar med att jag får gå in och rätta anmälan. Jag passar samtidigt på att säkerställa att Jocke och Calle valt olika dubbelpartners även i år, en modell de har följt alltsedan Jocke servade Calle i ögat på inbollningen häromåret. Matchvärdarna har en särskild uppgift att tillse att de spelar åtskilda av minst en bana, gärna två – om de skulle råka spela sina dubblar samtidigt. Vi ser fram emot att följa bröderna Dalton med familj genom turneringen.

Nygamla utmanare i damernas A-singel. Victoria Högset har ju nu vunnit så många gånger att det börjar damma om pokalen hemma på hyllan. I år kan det bli stopp med det, då hon nu utmanas, bortsett från den vanliga uppställningen, av Ullis Elzvik som tränat hårt hela året och som har förhållandevis god tillgång till såväl teknisk som taktisk rådgivning hemma vid middagsbordet. Då Victoria är seedad och Ullis har lottats mot en i nuläget tom reservplats, möts de sannolikt redan i deras första omgång. En första match är alltid lite nervös, det här kan gå hursomhelst redan där. Dessutom gör Josefin Jarlheden, med sina tunga grundslag, comeback i den nedre halvan av trädet. Vi följer damklassen med spänning, ska Victoria nå hela vägen igen?

Komplicerad seedning i herrarnas A-singel. På herrsidan har tävlingsledningen haft svårt att tillfredsställa alla ångestdrivna önskemål om seedning. Axel von Pongracz vill inte möta Filip Engström i semifinal, vilket han har gjort de senaste åren. Storebror William vill å andra sidan inte möta Axel. Inte för egen skull, men då han tycker synd om lillebror som skulle få åka hem till Herta med en munk och en salt pinne. Pappa Andreas skulle också gärna se att han slapp sopa upp smulorna efter den drabbningen. Lottningen slutade emellertid med att Axel fick som han ville, dvs inte vara på samma sida som Filip, men att det ändå kan bli synd om honom då konsekvensen blev att han är semifinalslottad mot storebror William. Samtidigt vill jag framhålla att medan alla dessa ungdomar blir äldre, och därmed så småningom rör sig ur sin ”prime”, har vi ett antal spelare som liksom årgångsviner bara blir bättre med åren. I alla fall om man ska tro dem själva. Stefan Noble ser sig själv leva Benjamin Buttons liv, där han blir yngre medan alla andra blir äldre. Om de nu är riktiga enäggstvillingar (jag kan skönja en viss likhet även bortom skägget) så måste rimligen även Peter besitta samma omvända celldelningsprocess. Det kommer därför bli väldigt jämnt i A-klassen om cirka 10-15 år, då alla dessa spelare är i 35-årsåldern. I just den åldersklassen, ungefär, har vi för övrigt två nya spelare från den anrika klubben Smedslätten LTK, nämligen Gustav Norberg som gästar byn och David Stendal som flyttat in på Langbjennes väg. Håll koll på dem i turneringen. De kan gå långt.

Varför har vi en ny mixedklass och vem får spela i den? Svaret på den första frågan är att det är opraktiskt när det blir mer än 32 par (vilket det var i fjol) eftersom det då blir sju omgångar (svårt att hinna med). Precis som i Generation delar vi då upp det. Dessutom är det en särskild dynamik i att bli tillrättavisad av sin fru. Inte bara med avseende på enkla ting såsom tidsplanering, inköp av material, strängning, racketlindning och klädsel, utan även vad avser vad som sker på banan, dvs. vem som ska täcka korridoren, hur man inte kan springa fram på nät utan att säga något i förhand osv. Ami frågade om hon och Jacob Våffla får spela Steady Couples, eftersom de spelat ihop i så många år. Jag förklarade att det beror lite på vad hon menar med att de har ”spelat ihop” länge, jag kan så att säga inte svara i sådant informationsunderläge. Efter att ha bottnat frågan ordentligt har de nu anmält sig i den öppna mixedklassen. I denna klass kan jag för övrigt tipsa om turneringens första pop-corn match (tillsammans med Mulle mot Bolljompa 10:30). Klockan 13:30 på söndag spelar nämligen Gustaf Wränghede/Elsa Svärdström mot Lukas Lindemann/Ella Vucetic. Denna match uppges avgöras ikväll på Brunan, då respektive par kommer att servera lika ädla som lömska drycker i hopp om att förbättra förutsättningarna för morgondagens drabbning. Turneringen kan således anses tjuvstarta på Brunan.

Over and out, vi ses på Björkvallen!

Föregående
Föregående

Söndagskrönikan

Nästa
Nästa

Välkomna till Ljugarn Open 2024!