Onsdagskrönikan

Tennis lovers!

I skrivande stund spelas den sista matchen på Björkvallen, mellan bröderna von Pongracz och bröderna Carlnäs i Dubbel A, lätt försenat då vi var tvungna att vänta in bröderna von Pongracz dubbelmatcher, generationsmatcher, mixedmatcher samt därtill, deras respektive kvartsfinal i Herrsingel A.

Först ut var Axel, som lyckades klä av Micha Rosenthal ordentligt efter en alldeles föredömligt kort inbollning som gavs högsta betyg av Tävlingsledningen. Micha sammanfattade själv matchen efteråt: ”Det tog mig ungefär 11 game att bli riktigt varm i kläderna. Då stod det tyvärr redan 0-6, 0-5 och det kändes på marginalen lite för sent för att komma in i matchen på allvar. Jag hade behövt en ordentlig inbollning för att få the Machine i total harmoni, alternativt en femsetare”. Vi tackar Micha för fina insatser i år och hoppas att vi återser honom, enligt tradition, i domarstolen på finaldagen. Nästa år kommer Micha för övrigt att få spela först på morgonen. Så att han kan gå ned till vallen i gryningen och spela bollvägg en timme före den annars för honom på tok för korta inbollningen. Strax efter att Axel slagit in matchbollen, tog storebror William revansch på Marcus Nathan efter fjolårets 0-6, 0-6, genom att i år vända på steken och vinna 7-5, 6-4. Vi har alltså två von Pongraczare vidare till semifinal. Axel får imorgon ta sig an Jonas Widengren, medan William ska ägna kvällen åt att lista ut hur man ger Filip Engström en match om finalplatsen.

På tal om Filip Engström, måste jag be om att få dela några citat från bänken under kvartsfinalen i Herr Singel A mot Jack Melcher-Claesson, som slutade med en festmåltid för den gode Jack. En munk med sylt och ytterligare en med socker, enligt Jacks egna preferenser. En forehandslugger vars man gillar Renault-bilar, som betraktade matchen från bänken, sammanfattade tillställningen på följande sätt: ”Jag tycker att det ser lite ut som när en späckhuggare leker med en säl. Och det känns som om det är lite synd om sälen”. Jack själv ville under andra set byta bort alla sina neoprenskydd mot hockeyskydd. ”Jag vet inte om serven är ute eller inne. Jag förstår att bollen har passerat mig, eftersom jag hör hur den träffar stängslet. Men jag har ingen aning om den passerat på min vänstra eller min högra sida.” En annan nivå helt enkelt, bra kämpat Jack och smaklig spis!

En av de mer sevärda tillställningarna idag utspelade sig annars på bana Davidson mellan Victoria Högset och unga Julia Kauppi Ahlström. Trots väldigt jämnt spel kontrollerade Victoria det hela med ett varierat spel, som gav resultatet 6-1, 6-3. Julia får fokusera på B-klassen och tävlingsledningen noterar för övrigt att seedningen har hållit hela vägen i damernas A-klass, då morgondagen bjuder på semifinaler mellan Victoria och Josefin Jarlheden, samt Annika Hogen och Elsa Ödquist.

Vad hände då i mixedsemifinalerna? Först hade vi Mulle och Elsa Schöder som ställdes mot Cecilia Grufman och Fredrik Estelle. Vad alla inte vet är att Mulle egentligen är nästan blind. Eller rättare sagt, innan solen har gått ner ser han i princip ingenting. Trots bra spel av Elsa i första set slutade det därför 0-6 i en match som påbörjades vid 19-tiden. Men när solen efter första set gick ned bakom träden och Mulle återfick synen hände flera saker samtidigt. Först blev Mulle så förvånad att han hoppade högt, när han såg sin dotter Elsa på banan. Detta då han hela tiden trott att han spelat med sin fru Lotta. Men när den första chocken lagt sig infann sig hos Mulle en laserprecision av sällan skådat slag. Det började sjunga ur senorna samtidigt som platta forehands varvades med krispiga volleys. Figge och Cissi var förstås helt överrumplade när en pågående promenadseger mot en hjälplös dotter ackompanjerad av sin vilsne far, en ledsynt äldre herre med vit käpp, plötsligt vändes till en ren och skär uppläxning. Schröders gick till slut vidare till final efter avgörande i matchtiebreak. Där väntar Victoria och Jonas Högset, som också de i en skymningsmatch vann mot Göran Andersson och Josefin Jarlheden 6-3, 6-4, som gjort en finfin turnering.

Det kan också tilläggas att Estelle totalt sett hade en ganska tuff dag, som inte alls blev vad han hade hoppats på. Det är förstås alltid med stor förväntan och spänning som Fredrik åker in till byn, från gården i Lau, där han håller såväl nötkreatur som grisar och dessutom driver med spannmål. Först blev det ett strögame eller två mot Karlsson/Vucetic i A-dubbeln och därefter, som lök på laxen, den ovan beskrivna snöpliga vändningen till nederlag i mixed. Men det är inte bara nedsida att åka ur Ljugarn Open om man är lantbrukare, då det är mycket att stå i på gården. Kor behöver mjölkas, åkrar behöver slås och så vidare. Estelle är ingen vinnare idag, men imorgon går solen upp på gården i Lau och då är det bara att ta nya tag med grepen.

Vi är nu framme i slutskedet av Ljugarn Open med semifinaler och till och med en och annan final på agendan.

Imorgon spelas finalen i Dam Singel B, där förstaseedade Maria Fredriksson möter Julia Kauppi Ahlström, som vanan trogen kommer med nysträngad racket och en klar spelstrategi, utmejslad tillsammans med
pappa till kvällsmackan. Final blir det också i Generation Dubbel B, där Sofie och Christer Dahl ställs mot Elliot och Martin Sterner. Därtill spelas semifinaler i princip alla klasser. Kom och heja!

Slutligen kan vi meddela att tennisfesten planeras gå av stapeln på fredag. Finaltiderna kommer att sättas imorgon kväll och mot seneftermiddagen på fredag kommer Lilla Trägårn att sälja hamburgare på Björkvallen, som med fördel kan intagas i samband med prisutdelningen, som sker efter de sista finalerna. Sedan blir det ”After”, som Dedde Wallner med ett sammanfattande begrepp kallar allt intagande av alla former av drycker efter det att någon form av aktivitet har avslutats. Detta sker på Våffelmaggen från klockan 21.

Och allra sist: Lindemann berättade (för hela Björkvallen, som vanligt) att Janne Schönnings hade sagt att han hade pratat med Cilla Langbjenne, som hade pratat med Fanny von Pongraczs, som lovat att bjuda hela festen på Pongracz Champagne om Axel eller William tar hem den stora pokalen. Men det är kanske bara rykten, och när Lindemann är inblandad kan man aldrig veta med säkerhet?

Lycka till imorgon alla som spelar, vi hejar på er!

Tävlingsledningen

Föregående
Föregående

Torsdagskrönikan och matchtips inför finaldagen

Nästa
Nästa

Tisdagskrönikan