Söndagskrönikan

Så var vi i gång!

Ett drygt 30-tal matcher har nu spelats och underhållningsvärdet har varit påfallande stort nere på Björkvallen.

Morgonen inleddes med singelspel. I den mogna damsingelklassen (Ladies) höll Annika Hogen för trycket mot Ami Åström och samtidigt löste Madde Ödquist upp den Cavallinska knuten genom att attackera nät för att stänga poängen tidigt. Marie kan ju annars som bekant spela poängen tills solen går ned, vilket hon i detta fall alltså inte fick möjlighet till.

I den motsvarande mogna (eller egentligen förvånansvärt omogna) herrklassen Oldboys, lyckades Per Schött vinna sin singel-comeback på nya knän mot Jan-Erik Dahlbom, som bjöd på starkt motstånd.

I den andra matchen klev veteranen John Andrén in. Efter 100-tals matcher i Ljugarn Open, 14 e-mails den senaste veckan, tydliga instruktioner på tavlan och därtill specifik muntlig anvisning av matchvärdarna, valde Jompa ändå att spela första set mot golfesset John Lindberg utan no-add. Jompa kunde på detta sätt förlänga matchen, varefter han kunde ro hem det hela i kraft av sin maratonlöparkondition. Var det en medveten strategi eller rinner information och anvisningar av Jompa som vattendroppar på teflon? Protesttiden går ut vid midnatt och ännu har tävlingsledningen inte hört ifrån John, som alltså eventuellt kan anses ha utsatts för ett sofistikerat jomperiövergrepp. Till Jompas försvar ska dock sägas att han inte var den ende som, tagen av stundens allvar och toppladdad inför årets premiärmatch, glömde bort vissa av spelets mest centrala regler, mer om detta nedan.

Bland herrsinglarna som följde noterade Kricke Beer sitt livs första seger, på WO. Men senare under eftermiddagen vann han dessutom i B-klassen mot Fredrik Stenberg. Kricke är alltså i andra omgång i både A- och B-singeln. Givet magnituden i denna skräll har tävlingsledningen beviljat Kricke ett särskilt undantag för fortsatt spel i både A- och B-klassen.

I A-singeln bjöd unge Gabbe Schött gott motstånd mot den drygt 30 år äldre Jonas Högset, varefter Gabbe nu kliver in i B-klassen. Där får han även sällskap av vår käre grisbonde från Lau, Fredrik Estelle, som gick på pumpen mot den blott drygt 20 år gamle tennistränaren från Mälarhöjden, Niclas Bloss. "Man orkar ju inte. Matchen blir lång. Han är ju bara 20 år och jag måste ju sköta mina kreatur också", hördes Estelle sucka med en VitaminWell i näven. Tillsammans med ett antal andra hårt kämpande herrar, som inte riktigt räckte hela vägen fram i öppningsmatchen, kämpar Estelle alltså vidare i B-klassen.

Vid lunchtid var det dags för mixedklassen att dra i gång och just den klassen har redan nu seglat upp som kandidat till årets rörigaste klass. Jag har inte noterat någon partnerbytestrend på byn generellt sett, men i mixedklassen förefaller ske såväl överlagda som plötsliga och överraskande byten. För det första har alltså Madde Ödquist och Anna Wränghede bytt partners. Eller om det är Johan och Magnus som har bytt, men saksamma. Hursomhelst kan vi baserat på utfallet i nämnda (nykomponerade) pars resultat i första omgången konstatera att gräset inte förefaller vara grönare på andra sidan staketet i tennissammanhang, heller.

Peter Karlssons dotter Saga dansade under gårdagskvällen till DJ-Melkers toner på Strandcaféet, så till den grad att hon skickade iväg sin knäskål ett och ett halvt varv runt benet, varför hon efter besök hos Dr. Ödla samt röntgen på lasarettet i Visby fick lämna över stafettpinnen i mixedklassen med pappa Peter till kompisen och den tidigare B-singelfinalisten Julia Asarnoj, på besök från Burgsvik. Fick vi just ett nytt favoritpar till titeln, eller vad hände här egentligen?

Tom Grufman vaknade med en nackspärr av Guds nåde och skickade med kort varsel i stället fram Wille Edman att bilda par tillsammans med Elsa Ödquist. Ni förstår att seedningskommittén har lite svårt att hänga med? Men vi gillar ju att matcher blir spelade. Frågan är vad Bernhard och Liv Asarnoj säger om att köra fram och tillbaka mellan Ljugarn och Burgsvik under resten av veckan i takt med att Karlsson/Asarnoj avancerar framåt i turneringen.

Många av mixedmatcherna var för övrigt ovanligt underhållande, såväl för spelare som för publik. Vucetics spelade sin kanske bästa mixedmatch någonsin mot Elsa Ödquist och Wille Edman och kom undan med blotta förskräckelsen. Högt seedade Elsa och Mulle Schröder upptäckte för sent att de mötte en regerande svensk friidrottsmästarinna i 100m - och kunde inte i tid anpassa sitt spel efter det överraskande kvicka motståndet. Blixtsnabba Anna sprang i cirklar runt partnern Anders (som på bestämd gotländska tillrättavisades vad avser såväl position i banan som val av slag samt allmänt uppförande). Anders gör klokt i att följa instruktion och att rätta in sig i ledet. Man får välja sina strider, Annas taktik verkar fungera alldeles utmärkt.

Om jag nu får återgå till regeltolkningar så förekom oklarheter även i mixedklassen. Möjligen har detta sin förklaring i vad som förmedlades av den i år skäggbeprydde, och som alltid till stor del neoprenbetäckte, matchvärden Jack.

Denne kommunikatör av rang hade nämligen inte bemödat sig med att läsa igenom de ovanligt tydligt formulerade regler som Tävlingsledningen, i syfte att undanröja alla former av missförstånd, hade spikat upp på tavlan. Regeln som gäller är alltså tjej på tjej respektive kille för kille, vid no-add serve. Inte tvärtom, eller vad det var som vår käre matchvärd nu försökte förmedla, möjligen lätt tagen av en dränerande matchtiebreakförlust mot Harrings i mixed.

Det kan kanske tyckas att detta vore nog, men Jack var inte färdig där, inte alls. Han fortsatte nämligen med att dela ut padelbollar i stället för tennisbollar, bland annat till matchen mellan Wränghede/Ödquist och Nathan/Wande Hägge. Skadan förefaller dock ha varit högst begränsad, då nämnda tennisvirtuoser spelade ett drygt set med padelbollarna utan att märka någon skillnad.

En annan regel, som förmodligen är känd för de flesta men ändå givet dagens erfarenheter förtjänar ett omnämnande, är att det inte är tillåtet – ens i mixedklassen – att inför motståndarens slag, särskilt tjejens, med kraftig basröst, ropa ”kom då, kom då” - ungefär som när man kallar på sin hund - för att på så sätt locka till sig en boll som sedan kan slås bort med en lika bestämd som distinkt volley. Som vanligt hänger vi inte ut folk i denna krönika, men jag skulle ändå önska att Magnus Berg läste detta stycke med viss noggrannhet. Ropen i fråga hjälpte emellertid föga då seedade Cissi, med startfältets bästa volley, tillsammans med Figge Forehandslägga med tydlighet visade var mixedskåpet skulle stå.

Från det ena till det andra så kommer det redan nu frågor om tennisfest och prisutdelning, vilket förstås är kul. Nu ser vädret lite ostadigt ut och det finns stor risk att tävlingen fortsätter in i helgen. På finaldagen (som kan vara fredag, lördag eller till och med söndag) planerar vi två stopp på kvällen. Först en drink med matbit i trädgården på Brus, därefter bar och partaj på Våffelmagasinet. Vi återkommer lite närmare om detaljer och förmodligen en intresseanmälan till Brus. Givetvis är alla välkomna, såväl spelare som familjer och supporters – the more the merrier.

Imorgon har vi hela 47 matcher planerade. Vädret ser ostadigt ut på förmiddagen, vilket kan komma att innebära förseningar och kanske till och med att sena matcher flyttas till tisdag. Vi lägger upp information löpande på FB (Ljugarns IF) om vi har förseningar.

Alla tider är nu uppdaterade på nätet. Titta därför där en extra gång, särskilt ni som förlorat er första omgång och ska spela Lucky Loser-match. Notera att ni hittar ert namn och er matchtid i trädet – men systemet kopplar inte automatiskt ihop lucky loser-matchen med er anmälan, så jag tror inte att matchen kommer upp i listan över matcher när ni loggar in på sajten. Inte optimalt, men vi får använda systemet bäst vi kan!

Slutligen – var på plats 15 minuter innan utsatt matchtid - inte senare!

Vi önskar er en trevlig kväll och ses imorgon på Björkvallen!

Tävlingsledningen

Föregående
Föregående

Måndagskrönikan

Nästa
Nästa

Ljugarn Open 2023 – Prolog